Gemeente Nijmegen

persbericht

27 april 2010 100427

Onthulling plaquette bij dodenherdenking

Burgemeester Thom de Graaf onthult dinsdag 4 mei op het Sint Stevenskerkhof een plaquette ter nagedachtenis aan het Nijmeegs verzet. Dit gebeurt voorafgaand aan de jaarlijkse herdenking van de gevallenen, zij die omgekomen zijn bij oorlogshandelingen, terreur of internationale vredesmissies.

Dr. Henk Termeer van de Radbouduniversiteit houdt om 17.00 uur op het Sint Stevenskerkhof een inleiding over het Nijmeegs verzet, waarna de burgemeester de plaquette zal onthullen. In de Noorderkapel van de Sint Stevenskerk ligt vanaf dat moment een gedenkboek met de namen van de 73 omgekomen verzetsmensen en, voor zover bekend, de toedracht.

Om 18.00 uur is het college van burgemeester en wethouders aanwezig bij een ontmoeting met de Joodse gemeenschap op de Kitty de Wijzeplaats. Aansluitend vindt om 19.00 uur een openbare herdenkingsbijeenkomst plaats in de Sint Stevenskerk. De burgemeester spreekt er namens de gemeente Nijmegen. De overweging wordt dit jaar gehouden door voormalig minister-president mr. A.A.M. Van Agt. Enkele leerlingen van de Openbare Basisschool De Buut lezen zelfgemaakte gedichten voor. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst door Viola da Gambaspeler Frank Borstlap.

Om 19.30 uur begint vanuit de Stevenskerk een stille tocht naar het verzetsmonument op het Keizer Traianusplein. Daar start rond 19.50 uur de officiële herdenking en kranslegging onder muzikale begeleiding van de Drumfanfare van de Koninklijke Luchtmacht uit Soesterberg. Na de herdenkingsplechtigheid worden Nijmegenaren uitgenodigd voor een gratis herdenkingsconcert. Dit concert vindt plaats in concertgebouw De Vereeniging en begint om 21.00 uur. Het Symfonieorkest Nijmegen (onder leiding van dirigent Gijs Leenaars) voert uit: Charles Ives: the unanswered Question, Tristan Keuris: Three Michelangelo Songs voor mezzosopraan en orkest (soliste Maaike Poorthuis) en Antonin Dvoøák: Symfonie nr. 9.

Voor meer activiteiten op 4 en 5 mei kijk op www.nijmegen.nl/bezoek: herdenken en vieren in Nijmegen