Gemeente Cromstrijen


Herdenkingsbijeenkomsten in Cromstrijen

28-04-2010

Op 4 mei herdenken we in Nederland allen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. We herinneren ons de periode van rechteloosheid en onvrijheid.

Op 5 mei vieren wij dat het Koninkrijk der Nederlanden zijn vrijheid herwon. Op deze dag vieren wij de vrijheid om te mogen denken, zeggen en zijn waarin je gelooft.

In Cromstrijen vinden zowel in Numansdorp als in Klaaswaal herdenkingsbijeenkomsten plaats op 4 mei.

Numansdorp
De gemeente Cromstrijen organiseert de herdenking op de algemene begraafplaats aan de Hallinxweg in Numansdorp. De plechtigheden vinden plaats tussen 19.45 uur en 20.20 uur. U bent van harte welkom om deze plechtigheden bij te wonen. Wij verwachten u uiterlijk om 19.45 uur bij de aula op de begraafplaats. Na afloop van de herdenking nodigen wij u uit om een kopje koffie of thee te drinken in de aula.

Een veteraan legt de krans bij het herdenkingsmonument voor degenen die zijn omgekomen in het buitenland in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Sinds 2007 betaalt de gemeente de krans voor dit monument ter eerbetoon aan de oud-indiëstrijders die indertijd vanuit Klaaswaal en Numansdorp zijn uitgezonden.

Burgemeester Janssen is namens het gemeentebestuur bij deze herdenking aanwezig.

Klaaswaal
Oranjevereniging Klaaswaal organiseert een herdenkingsbijeenkomst bij het oorlogsmonument op het Oranjeplein in Klaaswaal. De stille tocht naar dit monument vertrekt om 19.25 uur van het terrein van Steakhouse Newland in Klaaswaal. Wethouder Herweijer legt dit jaar namens het gemeentebestuur een krans.