Gemeente Rotterdam

2010 | 70

28 april 2010

Rotterdam herdenkt gevallenen en viert bevrijding

Op dinsdag 4 mei herdenkt Rotterdam de burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Een dag later wordt met het bevrijdingsfestival gevierd dat we 65 jaar in vrijheid leven.

Programma 4 mei

Om 10.50 uur begint de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg aan de Boompjeskade met een uitvoering van het Rotte's Mannenkoor. Om 11.00 uur klinkt het signaal 'Aandacht',gevolgd door een korte stilte . Een Marinier en een Zeekadet hijsen de vlag halfstok. Direct daarna spreekt de burgemeester Ahmed Aboutaleb een woord ter herdenking. Om 11.05 uur volgt een kranslegging bij het monument.

Later op de middag, om 17.45 uur, legt de burgemeester een krans bij het Verzetsmonument aan het Kruisplein/Westersingel. Hier wordt om 17.55 uur een minuut stilte gehouden.

's Avonds, om 18.45 uur, is de herdenkingsbijeenkomst in de Grote of Sint Laurenskerk. Hier houdt de burgemeester een toespraak en draagt Gerard Cox een gedicht voor. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Kamerkoor van het Rotterdams Conservatorium 'Codarts'.

De aansluitende Stille Tocht begint om 19.20 uur en gaat via de Oppert, Meent en Rode Zand naar het Stadhuisplein. Bij het monument Joodse Stadsgenoten in de Stadhuistuin legt burgemeester Aboutaleb rond 19.40 uur een krans.

De centrale herdenking bij het Monument voor alle gevallenen 1940-1945 op het Stadhuisplein begint om 19.55 uur. De muziek is van het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee onder leiding van Kapitein Janssen. Burgemeester Aboutaleb legt hier een krans. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het spelen van het Wilhelmus. Hierna leggen verschillende organisaties en autoriteiten kransen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

Het overzicht van de verschillende herdenkingsplechtigheden is te vinden op www.rotterdam.nl/herdenking4mei.

Bevrijdingsfestival 5 mei

Op woensdag 5 mei opent burgemeester Ahmed Aboutaleb om 13.00 uur het bevrijdingsfestival aan de Parklaan. Met het ontsteken van het bevrijdingsvuur geeft de burgemeester het startsein voor het festival. Voor het bevrijdingsfeest is een gevarieerd middagprogramma met muziek, debat, stand-up comedy, theater en workshops samengesteld. De muzikale aftrap wordt verzorgd door Flinke Namen, MC Fit, Murth, Sef en The Flexican.