Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 3 mei 2009

Kenmerk 092

Extra veiligheidsmaatregelen op 4 en 5 mei 2010

De gemeente Amsterdam neemt extra veiligheidsmaatregelen in verband met de Nationale Herdenking op de Dam en het concert op de Amstel ter viering van Bevrijdingsdag 2010. Op 4 en 5 mei is een noodverordening van kracht en wordt een veiligheidsgebied ingesteld. De maatregelen zijn er op gericht om de openbare orde en veiligheid in de gebieden te handhaven.

Burgemeester Asscher heeft hiertoe uit voorzorg besloten. Ten opzichte van vorig jaar zijn de veiligheidsmaatregelen afgebouwd, wel heeft de politie op 4 en 5 mei extra bevoegdheden. Als daartoe naar het oordeel van de politie aanleiding bestaat, dan heeft de politie de mogelijkheid om personen uit de veiligheidsgebieden te verwijderen. Het verbod geldt niet voor genodigden en leden van de organisatie.

Veiligheidsgebied 4 mei
De extra maatregelen gelden op 4 mei voor de Dam en enkele omliggende straten van 16.00 tot 21.00 uur. Ook is het van 19.30 tot 21.00 uur verboden om op een balkon, loggia of het dak te zijn dat direct uitzicht geeft op het monument op de Dam. Ramen moeten gesloten blijven, zoals altijd tijdens deze herdenking. Het veiligheidsgebied betreft: de Mozes en Aäronstraat, de Eggertstraat vanaf nummer 5 tot aan de Dam, een gedeelte van de Dam voor het Paleis, de ere-couloir over de Dam en het gebied rondom het Nationaal Monument. Ook de Hermietenstraat tot aan de hekken op het Rokin behoort tot het veiligheidsgebied. Het veiligheidsgebied is een door hekken afgezet gebied.

Veiligheidsgebied 5 mei
De extra maatregelen op 5 mei van 18.00 tot 24.00 uur, gelden voor het gebied rond het concert, zowel op het water als langs de kant. Op de percelen Amstel 105 t/m Amstel 135a t/m 141e is het tussen 20.00 en 21.15 uur verboden om op een balkon, loggia of dak te zijn, en/of in bedoelde percelen ramen open te laten staan. Het veiligheidsgebied is door hekken afgezet vanaf de Jan Vinckbrug (ter hoogte van de Nieuwe Prinsengracht hoek Amstel) langs de Amstel tot aan de Korte Amstelstraat, de Magere Brug, en het water tussen de Magere Brug en de Amstel Sluizen. Ook is er een veiligheidsgebied bij de Stopera aan de Amstelzijde. Dit gebied is met hekken afgezet tussen de Amstel, de Zwanenburgwal (tot aan het Spinozamonument), de Stopera en het Waterlooplein/hoek Blauwbrug, inclusief de aanlegsteiger in de Amstel tegenover de ingang van de Stopera. Personen die in dit gebied wonen of hier op bezoek gaan, worden onder begeleiding van politie van en naar de woning gebracht.

De verordeningen zijn te vinden op www.amsterdam.nl of www.eenveiligamsterdam.nl. De kaarten met de veiligheidsgebieden zijn te vinden op bijlage 1 van de noodverordening.

Pb-092