Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Rotterdam, 4 mei 2010

Website Zorgplicht-Legionella.nl geprofessionaliseerd

De laatste jaren is het aantal gebruikers van www.zorgplicht-legionella.nl ruimschoots verdubbeld en is de website door diverse doelgroepen meer dan 70.000 keer gebruikt. Het was tijd om de website verder te professionaliseren, zodat die toegankelijker en gebruiksvriendelijker is en ook voor ISSO eenvoudiger te beheren is.

Wettelijke verlichtingen collectieve leidingwaterinstallaties Eind 2006 is de website www.zorgplicht-legionella.nl in werking gesteld. De website was destijds het initiatief van het Landelijk Overleg Platform Legionellapreventie (LOPL). Dat initiatief was een reactie op de vele vragen die er waren over de wettelijke verplichtingen ten aanzien van collectieve leidingwaterinstallaties die vanaf 2004 plotseling niet meer onder de specifieke legionellawetgeving vielen. De vragen betroffen installaties in woongebouwen, scholen, sportgebouwen, kantoren met douches, brandweerkazernes en dergelijke. Gebouwen waarin sprake kan zijn van een collectieve leidingwaterinstallatie met aerosolvormende tappunten. Ook kwamen er vragen over gebruikers in de kwetsbare groep (ouderen, rokers e.d.). Rijksgebouwendienst en Dienst Vastgoed Defensie hebben de handschoen opgepakt en hebben ISSO de eerste versie van de internetapplicatie laten ontwikkelen. In het kader van het actieplan 'Veilige leidingwaterinstallaties' heeft ook OTIB en later ook Uneto-VNI een bijdrage geleverd aan het beheer en tussentijdse optimalisatie van de website.

Ook beveiliging tegen terugstroming
Het veilig beheren van een leidingwaterinstallatie bestaat niet alleen uit legionellapreventie, maar nadrukkelijk ook uit het beveiligen tegen terugstroming van verontreinigd water. Vandaar dat dit element ook is meegenomen. Bij een inspectie door het waterbedrijf langskomt zullen zeker de aspecten legionellaveiligheid en beveiligingen tegen terugstroming worden beoordeeld.

Installatie- en beheersmaatregelen voor elk soort gebouw Met de website kan men voor een willekeurig gebouw op eenvoudige wijze een lijst van maatregelen legionellapreventie en terugstroombeveiliging genereren en printen voor de installateur, beheerder en gebruiker van een installatie. Het gaat hierbij om gebouwcategorieën die vallen onder de Zorgplicht in het Waterleidingbesluit (artikel 4.1 en 14). Ook levert de database de normen en richtlijnen die van toepassing zijn voor dat gebouw. Men kan ook, buiten de gebouwmoduul om, direct de risico's en maatregelen per tappunt inzien evenals informatie over normen of andere richtlijnen.

Vrij toegankelijk
De website is vrij toegankelijk voor iedereen en er is geen gebruikersnaam of wachtwoord nodig. Bij de eerste keer wordt wel vrijblijvend gevraagd of de gebruiker enige gegevens wil opgeven, hiermee kan het gebruik van de website door verschillende doelgroepen worden gemeten en zo nodig van aanvullende en eventueel specifieke informatie worden voorzien.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anneli van Kleven-Pijpers, a.vanklevens@isso.nl

A.B. van Kleven-Pijpers
Coördinator Marketing en Communicatie

ISSO, het kennisinstituut voor de installatiesector Kruisplein 25, 3014 DB Rotterdam
Postbus 577, 3000 AN Rotterdam
T 010 ­ 206 59 41
M 06 ­ 410 39 429
F 010 ­ 213 03 84
E a.vankleven@isso.nl
I www.isso.nl