Gemeente Harlingen


Nieuwe Politiek Harlingen grijpt kans

Het heeft wat werk gekost, maar Harlingen heeft een nieuw bestuur. De coalitie die in de gemeente Harlingen aan de macht is gekomen, bestaat uit maar liefst vijf partijen.

Nog bijzonderder is dat de twee grootste deelnemende partijen lokaal zijn. De initiatiefnemende partij Frisse Wind Harlingen is nog maar 6 maanden geleden opgericht.

Harlingen was een van de laatste gemeentes in Nederland waar nog een coalitie moest worden gevormd na de afgelopen verkiezingen. Met negen partijen in de gemeenteraad was het passen en meten. Maar de nieuwe politiek heeft haar kans gegrepen.

"Toen de PvdA het stokje van coalitievorming aan ons overgaf, beseften we dat dit de kans was om een nieuwe koers in Harlingen te varen; die van bestuurlijke vernieuwing en openheid", aldus fractievoorzitter Jennifer Steevensz (FWH). "Wij willen daarmee de belofte aan de kiezer invullen. Daarom hebben we samenwerking gezocht met het Harlinger Belang, de Socialistische Partij en het D66 en Groen Links.

We beseften dat hier een prachtige kans lag om met verschillende partijen iets moois neer te zetten. Na enkele weken overleggen en vergaderen, is er een mooi programma waar we de komende vier jaar op een positieve manier aan de slag mee kunnen, ondanks de bezuinigingen die voor ons liggen.

"Als spraakmakend voorbeeld van bestuurlijke vernieuwing noemt Steevensz het open profiel van de gezochte wethouders. Harlingen zoekt twee goede wethouders, waarvan - let op - de politieke kleur onbelangrijk is. Het zal druk worden als de sollicitatiegesprekken met de beste kandidaten beginnen. Er zitten dan twaalf mensen tegenover de de sollicitanten voor het wethouderschap. "Het zijn er wel wat veel", beaamt Steevensz, "maar dan weten we wel gelijk of de kandidaten stressbestendig zijn".

Enkele speerpunten uit het programma zijn onder andere: Haven en toerisme, werkgelegenheid, natuur en milieu, en een eerlijk sociaal beleid. Het REC is apart genoemd binnen het programma.