NIOD


4.5.2010
Erelijst van Gevallenen 1940-1945 als digitaal monument beschikbaar

In de Tweede Kamer is de digitale versie van de Erelijst van Gevallenen 1940-1945 gepresenteerd. Voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi A. Verbeet, opende de website www.erelijst.nl. Deze bestaat uit een gedenkwand waar iedereen doorheen kan bladeren. Daarnaast is het originele boek online te bekijken en is het mogelijk de namenlijst te doorzoeken. Tijdens de presentatie sprak Marjan Schwegman, Directeur van het NIOD. Zij stelde dat herinneren een actief proces dat is voortdurend doorgaat en nooit af is. Met de presentatie van de digitale versie van de Erelijst van Gevallenen wordt dit aspect nog duidelijker: 'Nieuwe namen kunnen aan de digitale lijst worden toegevoegd, waardoor het een dynamisch, levend monument blijft, actief gecreëerd door in eerste instantie de nabestaanden van de gevallenen.'

De digitalisering van de Erelijst van Gevallenen 1940-1945 is een gezamenlijk project van de Tweede Kamer en het NIOD.

Erelijst van Gevallenen 1940-1945
De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 ligt sinds 1960 in de entree van Binnenhof 1a van de Tweede Kamer. Het bevat de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of als verzetsstrijder voor het vaderland zijn gevallen. Iedere dag wordt door een medewerker van het Kamergebouw een pagina omgeslagen, zodat voor het publiek nieuwe namen te zien zijn. Desgevraagd kan door de staf van de Tweede Kamer een kopie van de betreffende pagina aan het publiek worden verschaft.

Na de bevrijding werd het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) belast met de samenstelling van het document. Het initiatief voor plaatsing op de Erelijst lag bij de nabestaanden van de slachtoffers. Bij het RIOD konden zij een formulier verkrijgen, waarop zij de gegevens van hun omgekomen familieleden of vrienden konden opgeven. Zo kon het gebeuren, dat in Nederland personen niet werden aangemeld omdat dit "niet overeenkomstig de geest van de overledene" geacht werd door de nabestaanden - in andere landen werden alle daarvoor in aanmerking komende personen automatisch geregistreerd. Opvallend is verder dat gekozen werd voor een niet aan een termijn gebonden regeling. Dit houdt in dat nog altijd namen kunnen worden toegevoegd.

De Erelijst van Gevallenen bestaat momenteel uit ongeveer 18.000 namen van personen uit de volgende vijf categorieën:


* Militairen van de Koninklijke Landmacht

* Officieren en manschappen van de Koninklijke Marine
* Bemanningsleden van Nederlandse koopvaardijschepen
* Militairen van het KNIL en leden van het Indisch verzet
* Verzetsdeelnemers in Nederland