Ingezonden persbericht


Nieuwe internationale films en series bij de publieke omroep

Hilversum, 4 mei 2010

De afdeling aankoop van de publieke omroep heeft zich voor de komende jaren verzekerd van een groot aantal succesvolle films en series. Een groot aantal van deze titels worden in HD uitgezonden: Life, Emma, Cranford, Dexter, Wallander en Above Suspicion.

In een overeenkomst met filmdistributeur E1 werden onder meer de volgende films aangekocht:

Paranormal Activity, dé bioscoopsensatie van 2009. Met een budget van slechts 11.000 dollar en een inventieve internetcampagne veroverde Paranormal Activity de wereld. Resultaat: de horrorhit van het jaar en een opbrengst van meer dan 180 miljoen dollar.

The Messenger, een voor twee Oscars genomineerd aangrijpend drama over twee militairen die nabestaanden het nieuws moeten brengen dat hun geliefden zijn omgekomen. Met rollen van Woody Harrelson en Ben Foster.

The Last Station, een voor twee Oscars genomineerde film over de turbulente liefdesrelatie tussen de Russische schrijver Leo Tolstoj en zijn vrouw gravin Sofia. Met Christopher Plummer en Oscarwinnares Helen Mirren.

Bij de tv-series gaat het om een breed assortiment in allerlei genres: detective, kostuumdrama, comedy en natuur, geproduceerd in Engeland, USA en Scandinavië. Ze dragen met elkaar bij aan de onderscheidende programmering van de drie netten en worden door diverse omroepen uitgezonden.

Een aansprekende titel die in de toekomst bij de publieke zenders is te zien is de populaire Scandinavische trilogie MILLENNIUM. Zowel de succesvolle speelfilmversie als de uitgebreidere tv-versie van deze literaire kaskraker zijn bij de publieke omroep te zien. Verder zijn onder andere aangekocht: Life, de opvolger van Planet Earth. Deze prestigieuze 10-delige natuurdocumentaire van David Attenborough wordt uitgezonden door de EO. Voor de KRO-detectives werden nieuwe seizoenen van Midsomer Murders, George Gently, Lewis en Above Suspicion gekocht. Ook de Zweedse successerie Wallander krijgt een vervolg. Binnen het detective genre worden ook nieuwe reeksen gelanceerd zoals Murderland en Sherlock Holmes (een eigentijdse bewerking van deze klassieke misdaadbestrijder).

Nieuw kostuumdrama is er voor de NCRV: de vierdelige Jane Austen-serie Emma met de charismatische Romola Garai en de grand old master Michael Gambon; en een vervolgreeks van het stijlvolle Cranford (met Judi Dench, Imelda Staunton). Bij de TROS is de nieuwe BBC-comedy Reggie Perrin (Nederlandse titel: Het Moet Niet Gekker Worden) met de innemende Martin Clunes te zien. De VPRO gaat verder met seizoen 3 en 4 van de spannende, psychologische serie Dexter.




Ingezonden persbericht