Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

A Bad Penny always comes back
Geschreven door Glen Mitchell

Utrecht / Windsor (Canada), 4 mei 2010 - Bevrijdingsdag 1945. Nederland heeft zwaar te lijden onder de hongersnood. De levens van honderdduizenden worden bedreigd. Over een periode van 8 dagen trekt een vloot bommenwerpers met voedselpakketten over West-Nederland: Operatie Manna (voedsel uit de hemel) en Chowhound. Het verhaal over de eerste helden van deze operatie, piloot Robert Upcott en zijn Lancaster-bommenwerper 'Bad Penny' bleef tot nu toe onbekend.

Bad Penny was het eerste vliegtuig dat laag en onbewapend over renbaan Duindigt in Wassenaar vloog om voedselpakketten af te werpen. Hierover schreef Glen Mitchell A Bad Penny always comes back (Bad Penny komt altijd terug). Het is het verhaal van Pilot Bob en de andere bemanningsleden van Bad Penny die de Nederlandse jongen Peter van een wisse hongersdood redden. Jaren later krijgt Peter (zijn echte naam is Peter Buttenaar) de kans om zijn helden de hand te schudden en hen te bedanken. Scholen in Canada gebruiken A Bad Penny always comes back om kinderen te vertellen over deze heroïsche episode aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Bad Penny anno 2010
Helden van Operatie Manna en leden van het coördinerende Bomber Command waren dit jaar uitgenodigd voor de waarschijnlijk laatste herdenking van de voedseldroppings. Ze werden onder andere ontvangen bij het Manna-monument op de geluidswal aan de A20 bij Terbregge, en op renbaan Duindigt te Wassenaar, waar zich een gedenksteen bevindt. Verder waren ze te gast bij de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Katwijk/Valkenburg en Wassenaar, en bij diverse festiviteiten aldaar.

Ter ere van de komst van de helden van Operatie Manna en Bomber Command, maakte de Tuinstad school in Terbregge (Rotterdam) een Skype-connectie met de Central Public School in Windsor, Canada (waar Pilot Bob vandaan kwam). De twee schoolklassen bespraken met elkaar wat Operatie Manna voor hen heeft betekend en hoe zij het vinden om in een vrij land te leven.

Technische gegevens:

* A Bad Penny always comes back

* Hardcover, 32 pagina's, fullcolour

* ISBN: 9780977929405

* ¤ 12,95

* Een deel van de opbrengst is ten bate van de restauratie van Bad Penny.




Ingezonden persbericht