NCRV

NCRV Dokument

Het Kwaad Buiten

Dinsdag 4 mei 2010
18.05 uur, Nederland 2

Wat te doen bij de onverwachte confrontatie met gruwelijkheden

De bevolking van het Brabantse Vught is tijdens de oorlog tegen wil en dank betrokken geraakt bij het concentratiekamp Vught. Dit heeft bij velen van hen diepe sporen achtergelaten. In de documentaire Het Kwaad Buiten van NCRV Dokument vertelt een negental mensen voor het eerst sinds 65 jaar over hun persoonlijke ervaringen met het kamp. De ontluisterende verhalen worden afgewisseld met beelden uit het hedendaagse Vught, waardoor de gruwelen uit het verleden plotseling heel dichtbij komen.

De hele gemeenschap in Vught heeft indertijd met het door de SSâers geleide kamp naar Duits model te maken gehad. Sommigen verdienden op het kamp hun boterham door barakken te bouwen of door er goederen heen te transporteren. Anderen maakten in het geheim pakjes met eten voor de gevangenen. Iedereen keek machteloos toe, toen vanuit Vught goederentreinen vertrokken naar de vernietigingskampen.

Ruim 65 jaar na de oorlog vertellen de meeste bewoners voor het eerst hun verhaal. Sommigen zijn tot op de dag van vandaag bezig met het verwerken van wat zij hebben gezien en meegemaakt. Ze worstelen nog steeds met de machteloosheid en de keuzes die ze toen hebben gemaakt. De man die samen met zijn broer prikkeldraad aanlegde aan de binnenkant van de goederenwagons â âdan hoefden ze tijdens het transport niet tegen de wanden te schurenâ. Hij hoorde het geschreeuw van vrouwen en kinderen als ze in de treinen werden gepropt en weggevoerd. Een vrouw vertelt dat zij de gordijnen dicht deed om de wreedheden niet te hoeven zien.

Door verleden en heden te vervlechten haalt filmmaker Joost Seelen de keuzes van de oorlogsgeneratie naar de tegenwoordige tijd. Het Kwaad Buiten is hierdoor een tijdloze documentaire die ons allen een spiegel voorhoudt.

Het Kwaad Buiten wordt uitgezonden voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking op Nederland 2.

Het Kwaad Buiten is geproduceerd door Zuidenwind Filmprodukties en kwam tot stand dankzij financiële bijdrages van: Erfgoed Brabant, Nationaal Monument Kamp Vught, V-fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Provincie Noord-Brabant.