Gemeente Leudal


Nieuws

Leudal viert bevrijding

Dit lustrumjaar vieren we op 5 mei in Nederland het feit dat we 65 jaar geleden bevrijd zijn en herdenken we de offers die daarvoor tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebracht. Een mooi moment om hier ook in Leudal aandacht aan te schenken. Op deze dag biedt het gemeentebestuur de burgers van Leudal een indrukwekkend dag- en avondvullend programma aan.

Tentoonstelling
In de aanloop naar het bevrijdingsfeest wordt er in de hal van het gemeentehuis de tentoonstelling "Leven achter prikkeldraad 1940-1945" georganiseerd. Tijdens deze kleine, maar indringende tentoonstelling zijn uitsluitend originele stukken uit de diverse kampen te zien zoals kampkleding, brieven, foto's,tekeningen, gebruiksvoorwerpen enz.

13.00 Bevrijdingsvuur
Na het ontsteken van het Vrijheidsvuur in Wageningen, voor het historische Hotel de Wereld wordt op vrijdag 4 mei om middernacht de fakkel overhandigd aan de gouverneur van Limburg, de heer L.J.P.M. Frissen. Voor Leudal zal de loopgroep van Atletiekvereniging AV Heythuysen het vuur in ontvangst nemen om het vuur vervolgens vanuit Wageningen al rennend naar Heythuysen te brengen, waar het op zaterdag om 13.00 uur voor de kerk in Heythuysen zal worden ontstoken. Het gemeentebestuur nodigt iedereen uit om samen met de jeugdleden van AV Heythuysen deze helden onder luid applaus binnen te halen. Aansluitend rond 13.30 uur zullen er in CC De Zaal in Heythuysen diverse activiteiten gaan plaatsvinden.

Ca. 14.00 Workshops en expositie
Bezoekers wordt de gelegenheid geboden deel te nemen aan diverse verrassende workshops die allen in het teken staan van vrijheid. Tevens zal er in de kleine zaal van CC De Zaal een expositie worden ingericht door het comité herdenkingsmonument militairen Leudal in samenwerking met de heemkundeverenigingen.

Ca. 14.00 Boekpresentatie
Ook zal op deze dag om 13.30 uur de boekpresentatie plaatsvinden van het nieuwe boek over de oorlog in Leudal met als titel "Verdraagt uch: van vuistslag tot uitgestoken hand". "Verdraagtj uch" belicht de Tweede Wereldoorlog in het Leudalgebied van inval tot bevrijding. Aangevuld met persoonlijke verhalen van streekbewoners en veteranen uit binnen- en buitenland biedt het een zeer confronterende en persoonlijke kijk op de Tweede Wereldoorlog.
Het eerste exemplaar zal aan burgemeester Arno Verhoeven worden aangeboden. Geïnteresseerden kunnen het boek `s middags ook kopen. Voorafgaande aan de presentatie zal de eenakter "de Joodse vrouw" worden opgevoerd.

Ca. 19.00 Concert
Ook is er voor een aantrekkelijk avondprogramma gezorgd. Zo zal een afvaardiging van het Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirano en het Reünie Orkest Limburgse Jagers een optreden verzorgen. De toegang voor deze avond, alsook de toegang tot alle overige activiteiten, is gratis.

Zoals u kunt lezen staat woensdag 5 mei geheel in het teken van het bevrijdingsfeest.
Wij nodigen u als inwoner van de gemeente Leudal van harte uit hieraan deel te nemen.
Meer informatie treft u aan in de Streekbode van 28 april en op deze website.