Kom op woensdag 5 mei langs in de Kava Kuca's

28/04/2010 12:48

Europese Commissie

De Europese Commissie nodigt u van harte uit om langs te komen in een echte Kava Kuca - een traditioneel Balkan koffiehuis - op zeven Bevrijdingsfestivals verspreid door Nederland. In deze koffiehuizen wordt op originele wijze de aandacht gevestigd op de landen Bosnië-Hercegovina, Kroatië, Servië en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. De mogelijke toetreding van deze landen tot de Europese Unie staat daarbij centraal. Gedurende de dag zullen alle Kava Kuca's een bezoek ontvangen van een ambassadeur uit één van deze landen. De bands La Panika, Mala Vita en Boban i Marko Markovic luisteren het geheel op met hun aanstekelijke Balkan sound.

Op 5 mei viert Nederland 65 jaar vrijheid. Deze vrijheid is mede mogelijk gemaakt door de samenwerking in de Europese Unie, die al ruim vijftig jaar bijdraagt aan vrede, veiligheid en welvaart in Europa. Dat succes is niet onopgemerkt gebleven; de EU heeft zich gestaag uitgebreid van zes naar zevenentwintig landen. Het perspectief op lidmaatschap staat ook open voor de landen op de Westelijke Balkan, een regio waar in de jaren negentig nog een bloedige oorlog werd uitgevochten. De Europese Commissie wil Nederland graag op een andere manier kennis laten maken met deze regio, door op originele wijze de culturele en toeristische aantrekkingskracht van de diverse landen te belichten. Daarnaast zal ook informatie te vinden zijn over het uitbreidingsproces van de Europese Unie.

De Kava Kuca's zijn te vinden op de Bevrijdingsfestivals van Almere, Assen, Den Bosch, Roermond, Utrecht, Wageningen en Zwolle. Bezoekers zijn van harte welkom om koffie te drinken in één van de traditionele Balkan koffiehuizen en zich te laten informeren over de landen Bosnië-Hercegovina, Kroatië, Servië, en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. In de Kava Kuca's worden films vertoond en is het mogelijk om in gesprek te gaan met een ambassadeur van één van de landen. Daarnaast zullen verhalenvertellers de bezoekers inspireren met traditionele volksverhalen uit de regio.

De Bevrijdingsfestivals vinden plaats op woensdag 5 mei. De Kava Kuca's zullen op de zeven festivals te vinden zijn op het Plein van de Vrijheid en zijn geopend van 12 uur tot 18 uur. De optredens van de bands vinden plaats op de muziekpodia van de festivals.





http://www.bevrijdingsfestivals.nl