Gemeente Lelystad

Eerste bevrijdingsfestival in Lelystad

Maandag 3 mei 2010

Woensdag 5 mei staat in het teken van het bevrijdingsfeest. In navolging van andere provinciehoofdsteden is er dit jaar in Lelystad ook een bevrijdingsfestival.

Startsein

Van 12.00 tot 23.00 uur staat het Stadhuisplein op woensdag 5 mei in het teken van bruisende activiteiten en optredens voor jong en oud. Burgemeester Horselenberg opent het evenement door het bevrijdingsvuur te ontsteken.

Bruisende activiteiten

Het festival wordt georganiseerd door de Lelystadse bureaus Rimini Events en W&T Events. Overdag is er muziek en vertier voor de jeugd met schmink, een springkussen en pannavoetbal. 's Avonds zijn er optredens van diverse bands en DJ's. Het evenement krijgt nog een kunstzinnig tintje: graffitiartiesten geven op een wand het gevoel van 65 jaar bevrijding weer in kleur en vorm.

Bevrijdingsvuur

Het bevrijdingsvuur wordt in de nacht van 4 op 5 mei door atleten van AV Spirit lopend overgebracht van Wageningen naar Lelystad, over een afstand van ongeveer 85 kilometer. Het bevrijdingsvuur wordt 5 mei rond 12.00 uur op het Stadhuisplein overhandigd aan burgemeester Horselenberg. Zij ontsteekt het vuur. Dat moment markeert de nationale start van de viering van de Dag van de Vrijheid op het Stadhuisplein en de start van het bevrijdingsfestival in Lelystad.

Leven in vrede en vrijheid

Het bevrijdingsvuur is het symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Ieder jaar wordt in Wageningen om middernacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur ontstoken, op het 5 mei Plein voor Hotel De Wereld. In 1945 is hier de capitulatie getekend. Vanaf deze historische locatie voor vrede en vrijheid wordt het bevrijdingsvuur als een lopend vuurtje door het land verspreid.

Jubileumjaar

De gemeente Lelystad, City Marketing Lelystad en AV Spirit hebben in onderling overleg besloten in dit jubileumjaar extra aandacht te besteden aan de Dag van de Vrijheid. Dit jaar is 5 mei namelijk een nationale feestdag. Veel inwoners van onze stad zijn deze dag vrij. Het organisatiecomité hoopt dan ook dat vele inwoners aanwezig zijn bij de overhandiging van het vuur en de verdere viering van de Dag van de Vrijheid.

---