Gemeente Stadskanaal

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland al 65 jaar in vrijheid leven. Ook in de gemeente Stadskanaal wordt Bevrijdingsdag gevierd.

Runners Stadskanaal

Op 5 mei gaan de lopers van de Runners uit Stadskanaal een grote uitdaging aan. De lopers brengen het bevrijdingsvuur over van Wageningen naar Musselkanaal en wordt aangeboden aan het comité 1940 - 1945 in de Mussel. Een hele klus, want er moet 171 kilometer worden afgelegd. De lopers verdelen het traject in 17 keer een afstand van 10 kilometer.

Het bevrijdingsvuur

Het vuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in Vrede en Vrijheid. Ieder jaar wordt in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken om middernacht van 4 op 5 mei op het 5 Mei Plein voor Hotel De Wereld. In 1945 is hier de capitulatie getekend. Vanaf deze historische locatie voor vrede en vrijheid wordt het Bevrijdingsvuur als een lopend vuurtje door het land verspreid. De Runners brengen het bevrijdingsvuur via de Veluwe, Deventer, Holterberg en Hardenberg naar Musselkanaal toe. In Musselkanaal wordt dan het bevrijdingsvuur in ontvangst genomen. Het is een belangrijk moment voor de herdenking en viering van 4 en 5 mei. Het Comité 4 en 5 mei Wageningen en het Nationale Comité 4 en 5 mei werken samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Atletiekunie KNAU en het NOC*NSF om dit symbool gezamenlijk uit te dragen.

Wij hopen dat de Runners in Musselkanaal een geweldig ontvangst krijgen. In Vrijheid leven doen we met z'n allen.

Bevrijdingsdag in Mussel

Zoals op veel plaatsen in Nederland, wordt in Mussel Bevrijdingsdag uitbundig gevierd. Hierbij wordt op allerlei manieren de plaatselijke bevolking betrokken. In de aanloop naar 5 mei zijn per straat of buurt wagens versierd voor een optocht. Ook zijn er plannen gemaakt voor de straatversiering. Het gaat er om wie de mooiste wagen of straat heeft.

Ook bij tal van andere activiteiten is de bevolking actief betrokken. Zo zijn er veel mensen bereid gevonden om een activiteit te begeleiden. Op Bevrijdingsdag zelf komt men samen om half tien om de dag te beginnen met enkele toespraken en de vlag te hijsen. Ook wordt de uitslag van de versierwedstrijd bekend gemaakt.

Het programma:

Tijd

Onderdeel

Plaats
9.30 uur Opening met vlaggenceremonie, toespraken van wethouder Bessembinders en de voorzitter van het 5 mei Comité, de heer Arnoldus. Hoek Molenstraat - Laakstraat
9.45 uur Bekendmaking uitslag mooiste praalwagen en straat Hoek Molenstraat - Laakstraat
10.00 -12.30 uur Optocht. Voor de route, zie www.musselonline.nl. Laakstraat terrein
13.30 uur Motortoertocht langs mooie plekjes in de wijde omgeving. Duur circa 3½ uur. Evenemententerrein
13.30 uur Start Sport- en spelmiddag basisschooljeugd. Blokhut bij het Lindenmeertje
15.00 uur Filmmiddag. Er wordt een film uit 1968 vertoont die destijds in en om Mussel is gemaakt. Voor de film wordt een kopje koffie aangeboden en na de film een eenvoudige broodmaaltijd. Café de Mussel 16.30 uur Aankomst bevrijdingsvuur Evenemententerrein 17.00 uur Sport- en spelmiddag jeugd 12+. Teams moeten bij voorkeur bestaan uit 7 á 8 personen en minstens 12 jaar oud zijn. Een maximumleeftijd is er niet. Het is een sportvaardigheidstoernooi (voetbal, volleybal, touwtrekken enz.) en opgeven kan tot 30 april. Deelname is gratis. Evenemententerrein
19.00 uur Kinderdisco in de feesttent. Evenemententerrein 21.00 - 01.30 uur Concert Partyband TOF! Evenemententerrein

Musselkanaal viert Bevrijdingsdag

Op 5 mei gaat Musselkanaal mee in de landelijke trant met het vieren van Bevrijdingsdag. 65 jaar vrijheid wordt onder de aandacht gebracht door een uitgebreid muziekfestival.

Op het spoordok in Musselkanaal wordt een festivalterrein gecreëerd, waar vanaf 17.00 uur een gevarieerd programma wordt geboden. Een programma voor jong en oud!

Het programma begint met een tweetal acts voor kinderen en aansluitend volgt een gevarieerd muziekspektakel . Diverse genres/stijlen worden ten gehore worden gebracht. Een zestal regionale bands en zangers hebben hun medewerking toegezegd.

Het muziekfestival duurt tot ongeveer 22.30 uur. Aansluitend wordt er een gigantisch `Bevrijding'vuurwerk ontstoken aan het spoordok te Musselkanaal. Hierbij is burgemeester Galama uitgenodigd.

Als het weer een buitenactiviteit niet toelaat wordt het muziekprogramma gehouden in horeca gelegenheid `De Gelegenheid'. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Oranje Comité Musselkanaal.

* 3 mei 2010