Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Bevrijdingsvuurestafette 2010 van Wageningen naar Limburg De Commissaris van de Koningin in de provincie Limburg, de heer L.J.P.M. Frissen, zal vannacht het Bevrijdingsvuur in Wageningen overdragen aan Limburgse estafettelopers die het vervolgens naar Roermond brengen. De heer Frissen doet dat omdat Limburg in dit lustrumjaar van de bevrijding de Start Viering Nationale Bevrijding organiseert samen met de gemeente Roermond, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Stichting Bevrijdingsfestival Limburg. Morgenmiddag zal minister-president J.P. Balkenende het vuur op de Markt in Roermond ontsteken. Daarmee geeft hij het startsein voor de dertien Bevrijdingsfestivals en alle andere festiviteiten in het land.

Op 4 mei wordt elk jaar de overgang van 4 op 5 mei gevierd met de Bevrijdingsvuurestafette. Dit jaar vieren wij 65 jaar vrijheid en wordt de Bevrijdingsvuurestafette voor de 62e keer georganiseerd.

Voorafgaand aan de estafette is er een ceremonie op het 5 Mei plein in Wageningen nabij Hotel De Wereld. Tijdens deze ceremonie wordt de capitulatie nagespeeld en het bevrijdingsvuur ontstoken. De lopersgroepen verspreiden daarna het Bevrijdingsvuur over heel Nederland. Traditiegetrouw wordt het Vrijheidsvuur door enthousiaste sporters als een 'lopend vuur' door heel Nederland verspreid. Zo geven sporters en gemeenten uitdrukking aan de betekenis van het Vrijheidsvuur, en daarmee aan het belang om in een rechtvaardige wereld in vrede en vrijheid te kunnen leven. Bijgaand treft u, onder embargo tot vannacht 00.05 uur de toespraak aan van de heer Frissen.

Tevens treft u, onder embargo tot 5 mei 9.35 uur, de toespraak aan van de heer Frissen bij gelegenheid van het afvlaggen van de Veteranenfietstocht die van het Stationsplein in Roermond naar Amsterdam voert.

En ten slotte treft u, onder embargo tot 5 mei 10.35 uur, de toespraak aan die de heer Frissen houdt bij de opening van de Start Nationale Viering bevrijding in De Oranjerie te Roermond.

4-5-2010 16:46