Ingezonden persbericht

Vooraankondiging: Oorlog en Bevrijding in 3-D, Haags Historisch Museum

Foto's van Den Haag van Wim Berssenbrugge

Nederland viert dit jaar 65 jaar bevrijding. Om die reden organiseert Het Haags Historisch Museum van 5 mei t/m 26 september 2010 de tentoonstelling Oorlog en Bevrijding in 3-D. Foto's van Den Haag van Wim Berssenbrugge. De foto's van Berssenbrugge (1918-2007) zorgen voor een extra dimensie en geven een nieuwe kijk op de Tweede Wereldoorlog in de Hofstad: in kleur én stereo. Na 65 jaar maken ze de toeschouwer bijna ooggetuige van de oorlogsjaren en de bevrijding. De foto's werden recent ontdekt en werden nooit eerder getoond.

Spectaculair en uniek is de foto van een lancering van een opstijgende V-2 raket nabij het Vredespaleis in Den Haag. Van de lancering van dit gevreesde Duitse wapen vanaf Nederlands grondgebied zijn nooit andere foto's gemaakt. Toch zijn meer dan duizend exemplaren vanuit dichtbevolkt Haags gebied richting Londen afgevuurd. De catastrofale gevolgen van het door verkeerde coördinaten aangestuurde bombardement zijn bekend: een deel van Bezuidenhout werd op 3 maart 1945 weggevaagd, ruim 500 Hagenaars vonden de dood, circa 30.000 raakten dakloos.

Als verzetsfotograaf hield Berssenbrugge zich met zijn verzetsgroep voornamelijk bezig met spionagewerkzaamheden. Zo speelde hij informatie door over de lanceerplaatsen van de V-2 raketten aan de autoriteiten in Londen. De tentoonstelling besteedt aandacht aan deze verzetsactiviteiten.
Ook andere, vaak bekende plekken in Den Haag, werden door Berssenbrugge in kleur vastgelegd: de euforie van de binnentocht van de geallieerden, de voedseldroppings en de verbranding van een complete inventaris van een Haags NSB kantoor.

Wim Berssenbrugge is door zijn stereofoto's en werk in het verzet een belangrijke speler in de geschiedenis van Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die geschiedenis is minder in het collectieve geheugen gevestigd dan die van andere steden. Toch zijn nog altijd veel sporen uit dit verleden te zien, zoals de plek waar de Atlantikwall was gepland en de gevolgen van het bombardement op het Bezuidenhout.

Met deze tentoonstelling besteedt het Haags Historisch Museum nu aandacht aan dit verleden: in kleur én stereo. Bij de tentoonstelling wordt een educatief programma aangeboden voor het voortgezet onderwijs en vinden publieksactiviteiten plaats. Gelijktijdig verschijnt de publicatie van fotograaf én ontdekker van de foto's Johan Degewij over Wim Berssenbrugge.



Ingezonden persbericht