Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Nieuwe boeken over Anne Frank centraal op 5 Mei Festival Den Haag

Op 5 mei 2010 wordt voor de derde keer een groot bevrijdingsfestival gehouden op en bij het Spuiplein in het centrum van Den Haag. Tijdens de komende editie kunnen de bezoekers onder andere naar een eenmalig literatuurprogramma rond twee nieuwe boeken over Anne Frank.

Leven na Anne Frank
Auteur Berthe Meijer schreef vijftien jaar lang culinaire columns voor NRC Handelsblad, maakte TV-documentaires, radioprogramma's en publiceerde in diverse bladen. Met haar nieuwe boek 'Leven na Anne Frank' laat de schrijfster een kant zien die nog niet veel mensen van haar kennen. Berthe Meijer overleefde als kind het concentratiekamp Bergen-Belsen en kijkt in het boek ŽLeven na Anne FrankÂŽ terug op haar turbulent leven, dat vaak samenvalt met belangrijke historische gebeurtenissen. Meijer is een van de weinige mensen die Anne Frank nog persoonlijk gekend heeft, zowel in de eerste oorlogsjaren tot zij moest onderduiken in Amsterdam als in Bergen-Belsen.

Tijdens het 5 Mei Festival gaat Berthe Meijer in gesprek met Herman Vuijsje, een van de auteurs van het nieuwe boek 'Biografie van het Anne Frank Huis'. De geschiedenis van het Anne Frank Huis is even boeiend en veelbewogen als die van een mensenleven. een huis dat een biografie verdient - en heeft gekregen. In het boek gaan de schrijvers ook in op vragen die met het huis verbonden zijn. Mag de Jodenvervolging worden vergeleken met xenofobie en vreemdelingenhaat in onze tijd? Het Anne Frank Huis is uitgegroeid tot een icoon waarvan een enorme kracht uitgaat. Maar 'van wie' is deze icoon eigenlijk? Wie kan zich met recht opwerpen als de erfgenaam van Annes nagedachtenis?

Algemene informatie
Tijdens het 5 Mei Festival staat er een dubbelpodium op het Spuiplein waar in totaal tien popacts uit binnen- en buitenland optreden, zoals George Kooymans, Moss, Jurk, Bad Manners, All Missing Pieces, Rotfront en Jelle. Tegelijkertijd is in de drie zalen van het Theater aan het Spui een programma met debatten, literatuur, muziek en theater. Het 5 Mei Festival bestaat verder uit een uitgebreid sportprogramma, kinderactiviteiten en een grote festivalmarkt. Het regionale bevrijdingsfestival is gratis toegankelijk. Vorig jaar kwam meer dan de helft van de bezoekers uit steden rond Den Haag zoals Rijswijk, Delft, Zoetermeer en het Westland.

Kijk voor het volledige programma en tijdschema op: www.5meifestival.nl

Het 5 Mei Festival wordt mogelijk gemaakt door: Gemeente Den Haag, Burgerschapsfonds, Fonds 1818, De Haagse Hogeschool, Prins Bernhard Cultuurfonds, Azivo Zorgverzekeraar, Dak kindercentra, Den Haag FM en Omroep West.