Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PROGRAMMA 5 MEI FESTIVAL COMPLEET

Bad Manners, George Kooymans, Jelle en de Woodstreet Bigband op 5 Mei Festival

Op 5 mei 2010 wordt voor de derde keer een groot bevrijdingsfestival gehouden op het Spuiplein in het centrum van Den Haag. Net als voorgaande jaren staat er deze dag een dubbelpodium op het Spuiplein waar in totaal tien popacts uit binnen- en buitenland optreden. Tegelijkertijd is in de drie zalen van het Theater aan het Spui een programma met debatten, literatuur, muziek en theater. Het 5 Mei Festival bestaat verder uit een uitgebreid sportprogramma, kinderactiviteiten en een grote festivalmarkt. Het regionale bevrijdingsfestival is gratis toegankelijk. Vorig jaar kwam meer dan de helft van de bezoekers uit steden rond Den Haag zoals Rijswijk, Delft, Zoetermeer en het Westland.

De volledige line-up van het 5 Mei Festival is nu bekend. Nieuw in de programmering zijn:

Buitenpodia:

Bad Manners
Een van de succesvolste Britse skabands ooit komt speciaal voor het 5 Mei Festival naar Nederland. De in 1976 in Londen begonnen formatie staat garant voor uitbundige concerten waarbij het publiek naar hartelust kan hossen, springen en met bier gooien. Blikvanger van de groep is de imposante frontman Buster Bloodvessel die nog steeds als een jonge skahond tekeer gaat.

George Kooymans & Frank Carillo
Wat gebeurt er als twee muzikale giganten uit vriendschap samen muziek gaan maken en die twee vrienden George Kooymans en Frank Carillo heten? Dan krijg je een prachtplaat als 'On Location', het zojuist verschenen gezamenlijke debuut. Kooymans is één van Nederlands grootste rockartiesten. Met de Golden Earring staat hij al veertig jaar aan de top. De Amerikaan Frank Carillo werkte o.a. met Joan Jett, Johnny Hallyday en Carly Simon. Na een toevallige ontmoeting besloten de twee samen muziek te gaan maken. De komende maanden touren zij door Nederland.

Jelle
Ook dit jaar opent het 5 Mei Festival met een speciaal concert voor de allerjongste bezoekers. Zanger en Jetix-presentator Jelle neemt het publiek mee op een reis langs wonderlijke dieren, rare snuiters en zijn tante uit Marokko. Gelukkig hoef je bij dit alles niet stil te blijven zitten: Meezingen, dansen, springen, alles mag, maar niets moet.

Planeur
Met gepaste trots presenteert het 5 Mei Festival het eerste optreden van de Turks/Nederlandse band Planeur. De groep is geformeerd rond de Turkse muzikanten Serkan Modali en Onur Ataman, waarvan de laatste in Nederland woont. Op het podium worden zij bijgestaan door Turkse en Nederlandse muzikanten. Planeur brengt stevige rocksongs met Turkse teksten. De release van het debuutalbum van de groep is gepland in de zomer.

I Kissed Charles
Indiepopformatie I Kissed Charles is de heetste nieuwe binnenkomer van het huidige Nederlandse poplandschap. De jonge honden uit Meppel debuteerden bij V2/Exelsior Records met het album 'This Is Not Romantic', een ontzettend frisse plaat vol compacte en catchy indieliedjes. In hun korte bestaan werd de band al verkozen tot 3FM Serious Talent, LiveXS Local Hero en waren zij één van de meest geboekte bands bij de Popronde. Ze speelden al op Noorderslag, de Zwarte Cross en podia als Vera, Melkweg en Paradiso.

Binnenpodia:

Tweede Kamer Verkiezingsdebat: 'Grenzen aan vrijheid' Op 9 juni mag Nederland opnieuw naar de stembus om de 150 leden van de Tweede Kamer te kiezen. Vrijheid is daarbij één van de belangrijkste thema's. Vrijheid van meningsuiting? Vrijheid van religie? Vrijheid van belediging? Zijn er grenzen aan vrijheid? Debatleider Shervin Nekuee (o.a. NRC en Volkskrant) gaat hierover in gesprek met bekende politici van de grote politieke partijen. Natuurlijk kan het publiek ook vragen stellen.

Woodstreet Bigband: 'Haagse beat meets jazz'
Sinds de jaren zestig staat Den Haag bekend om de Haagse Beat. Grote namen als Golden Earring, Shocking Blue en Sandy Coast maakten furore op het wereldtoneel. Met bands als Kane en Anouk doet Den Haag ook vandaag nog volop mee. De Woodstreet Big Band presenteert op 5 mei een programma waarbij een cross-over wordt gemaakt tussen big band swing en de Haagse beat van de jaren '60 tot heden. Bekende beat- en rocksongs zijn bewerkt tot typische big band swingstukken en worden met groot enthousiasme uitgevoerd door het twintig man sterke orkest.

ACKU Cultuurpodium
Jong studententalent presenteert zich in een wervelend programa dat is samengesteld door cultuurburo ACKU. Met o.a. Ron & Jeremy, het Prachtmeidenkoor, The Defenders en Ludolf de Pon. ACKU is het eerste cultuurburo voor HBO studenten van Nederland. Belangrijkste taak is het helpen van studenten om de weg te vinden in het culturele aanbod van Den Haag. Niet alleen als bezoekers van theaters, poppodia of musea. Maar ook bij het uitvoeren van eigen optredens en voorstellingen.

Mischu Laikah
Zangeres Mischu Laikah is een uiterst getalanteerde Haagse zangeres­/gitariste. Vorig jaar tourde zij door Europa als bandlid van de Italiaanse superster Eros Ramazzotti. Op het 5 Mei Festival zal ze met haar eigen band zwoele reggae- en soulsongs spelen. Mischu Laikah bracht in 2009 de reggaesingle 'Things you do' uit, als voorloper van haar laer dit jaar te verschijnen debuutalbum.

Kick-Off 'Land & Lied'
Met het nieuwe project ´Land & Lied´ verbindt de R.G. Ruijs Stichting drie festivals met elkaar: het 5 Mei Festival, het Haags Zwingfestival (22 augustus) en het Escamp Festival (25 september). In de tussenliggende maanden wordt in samenwerking met het Koorenhuis en Cultuuranker Escamp een serie workshops opgezet rond de verschillen en overeenkomsten van de liedjescultuur in Brazilië en Nederland. Tijdens de kick-off wordt opgetreden door zangeres Maria José Sobral.

Lezing Baukje Prins (lector Burgerschap De Haagse Hogeschool): 'Vrijheid; kiezen of delen' "Ik ben vrij wanneer ik kan zeggen wat ik denk en doen wat ik wil. Maar als ik alleen maar denk aan geld of aan mooie kleren, als ik alleen maar wil shoppen en feesten, wat stelt die vrijheid dan voor? Is vrijheid een kwestie van kiezen of ook een beetje van delen?" Baukje Prins houdt op 5 mei een filosofische bespiegeling over de betekenis van vrijheid in Nederland anno 2010. Prins is filosoof en werkzaam als lector Burgerschap en Diversiteit aan De Haagse Hogeschool. Ze is auteur van 'Voorbij de onschuld. Het debat over integratie in Nederland'.

Literatuurprogramma: 'Leven na Anne Frank'
Auteur Berthe Meijer schreef vijftien jaar lang culinaire columns voor NRC Handelsblad, maakte TV-documentaires, radioprogramma's en publiceerde in diverse bladen. Met haar nieuwe boek laat de schrijfster een kant zien die nog niet veel mensen van haar kennen. Berthe Meijer overleefde als kind het concentratiekamp Bergen-Belsen en kijkt in het boek ´Leven na Anne Frank´ terug op haar turbulent leven, dat vaak samenvalt met belangrijke historische gebeurtenissen. Tijdens het 5 Mei Festival wordt zij geïnterviewd door Herman Vuijsje, auteur van het nieuwe boek 'Biografie van het Anne Frank Huis'.

Eerder werd al bekend gemaakt dat er op het 5 Mei Festival 2010 ook optredens zijn van: Buitenpodia: Jurk, Moss, All Missing Pieces, Rotfront en Winne. Binnenpodia: CCC Inc., Eens 'n Hagenees... (musical), Puur Gelul (met o.a. Nico Dijkshoorn en Renske de Greef), Kookaburra en April Darby.

Kijk voor het volledige tijdschema op: www.5meifestival.nl

Het 5 Mei Festival wordt mogelijk gemaakt door: Gemeente Den Haag, Burgerschapsfonds, Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, Haagse Hogeschool, Azivo Zorgverzekeraar, DAK kindercentra Den Haag FM en Omroep West.

Kijk voor persfoto's van de optredende artiesten op: www.5meifestival.nl

--------------------------------