BNN

PERSBERICHT - Hilversum, 21 april 2010
3DOC: MOORDCOMPLOT PIM FORTUYN

DOCU BNN PLAATST VRAAGTEKENS BIJ MOORD FORTUYN

Het is 6 mei 2002: Pim Fortuyn wordt voor de ogen van Ruud de Wild en andere aanwezigen op het Mediapark vermoord. Nederland staat op z'n kop en de geruchtenstroom komt onmiddellijk op gang. Hebben politieke tegenstanders hier iets mee te maken? Handelde Volkert van der G. alleen? En had deze moord voorkomen kunnen worden? BNN herschikt bestaande feiten en werpt een geheel ander licht op de zaak. De ongemakkelijke conclusie: er zijn nog verdacht veel losse eindjes rond deze politieke moord. 3Doc: Moordcomplot Pim Fortuyn wordt uitgezonden op woensdag 5 mei van 20.30 tot 21.20 uur bij BNN op 3.

Lijst Pim Fortuyn staat in het voorjaar van 2002 op grote winst en Fortuyn is geliefd onder een grote groep kiezers. Met minder dan tien dagen te gaan voor de Tweede Kamer-verkiezingen voert Fortuyn volop campagne. Die bewuste middag is hij te gast bij BNN radio-dj Ruud de Wild. Op weg naar de uitgang stelt Filemon Wesselink, die op dat moment stage loopt bij BNN radio, hem nog enkele vragen. Fortuyn zegt moe te zijn, maar laat weten daar morgen wel weer overheen te zijn. Die morgen komt nooit meer. Enkele minuten later wordt hij neergeschoten voor de ingang van de radiostudio.

Volkert van der G. bekent de moord en beroept zich verder op zijn recht om te zwijgen. Er komt een onderzoek naar de beveiliging van Pim Fortuyn, maar de conclusies zijn omstreden. Hij had veel tegenstanders, was bedreigd, beledigd en besmeurd. En werd uiteindelijk vermoord. Waarom werd Fortuyn niet beveiligd na herhaalde verzoeken vanuit zijn partij? Wie was er gebaat bij zijn dood? Was het inderdaad een eenmansactie van een gestoorde links-radicale activist? Of is hier sprake van een zeer doordacht complot? BNN benadert de feiten vanuit een andere invalshoek en laat zien dat niet alles wat in de kranten gedrukt staat per definitie waar hoeft te zijn. Door kritisch te blijven en te durven twijfelen kan de waarheid er ineens heel anders uit zien.

3Doc: Moordcomplot Pim Fortuyn is een co-produktie van BNN en TVBV.




BNN