Ingezonden persbericht


Vrede, Vrijheid & Veiligheid Wereldwijd

Drietal debatten o.l.v. Frenk van der Linden met landelijke politici/lijsttrekkers tijdens 4 en 5 mei viering in Wageningen

Het thema van de 4 en 5 mei viering is dit jaar: "vrijheid wereldwijd". Is het haalbaar en welke instrumenten mogen ingezet worden voor het bereiken van vrede? In hoeverre zijn wij als rijke landen verantwoordelijk voor de vrijheid van anderen en hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van Nederland?

Tijdens drietal debatten, georganiseerd door YaqinArt Production, Comité 4 en 5mei Wageningen, Cordaid en Oxfam Novib, gaan de aanwezige politici aan de hand van een aantal stellingen met elkaar in debat over de rol van Nederland bij vrijheid wereldwijd.


1ste debat (hoofdpodium Bevrijdingsfestival Wageningen) - 12.00 tot 13.00 uur Thema: De Nederlandse bijdrage aan vrede en vrijheid Wereldwijd Sprekers: Femke Halsema, Jack de Vries, Frans Timmermans, Harry van Bommel, Joel Voordewind, Stef Blok en Esther Ouwehand. Inhoud: Nu eind 2010 de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan ten einde loopt, is het zinvol om na te denken over de toekomstige Nederlandse betrokkenheid bij militaire vredesmissies. Waar zouden Nederlandse militairen het best kunnen worden ingezet? En in welk soort missies komt de meerwaarde van de goed getrainde Nederlandse militairen het meest optimaal tot zijn recht? Op welk bondgenootschap (NAVO, EU, VN) gaat Nederland de komende jaren de meeste nadruk leggen? Wat kan Nederland nog meer doen voor vrede, vrijheid en veiligheid wereldwijd?


2de debat (podium Hart voor Vrijheid) - 13.30 tot 14.30 uur Thema: Exit Afghanistan. Wat Nu?
Sprekers: Angelien Eijsink, Maarten Haverkamp, Harry van Bommel, Christa Meindersma, Joel Voordewind, Mariko Peters en Stef Blok Inhoud: Met het debat "Exit Afghanistan. Wat Nu?" willen wij de aanwezige politici vragen wat voor alternatief Nederland kan bieden bij het wederopbouwproces van Afghanistan. Onderwerpen die ter discussie komen: potentie van ontwikkelingsamenwerking, inzet van militairen, mogelijkheden voor bedrijfsleven en actuele moties rondom een politietraining in Afghanistan.


3e debat (podium Hart voor Vrijheid) - 15.00 tot 15.45 uur Thema: Ontwikkelingshulp: handhaven of halveren?
Sprekers: Diederik ten Cate (Dwars/jongerenorganisatie Groen Links), Jeroen van Dijken (JOVD), Marijse Klink (CDJA), Cas van Kleef (JD), Haroon Parvani (publicist Volkskrant/Trouw) Inhoud: Ontwikkelingssamenwerking wordt al ruim 60 jaar ingezet als instrument voor de armoedebestrijding. Vandaag de dag is er een heftige discussie los gebarsten rondom de uitvoering, het budget en de toekomst van ontwikkelingshulp. Het politieke draagvlak voor deze uitgaven lijkt de afgelopen tijd onderhevig te zijn aan erosie. De algemene beeldvorming ten aanzien van ontwikkelingsamenwerking staat onder druk en veel Nederlanders staan meer dan ooit kritisch tegenover ontwikkelingshulp. De vraag hoe denken jonge politieke partijen over toekomstige budget van ontwikkelingshulp. Moet de huidige norm van 0,8% BNP gehandhaafd blijven of moeten wij dit substantieel verlagen.

De uitnodiging is bijgevoegd in de bijlage van deze email. De debatten vinden plaats op woensdag, 5 mei van 12.00 tot 15.45 uur in Wageningen tijdens het Bevrijdingsevenement 2010. Voor meer informatie/programma kijk op www.yaqinart.com/5meidebat of www.4en5meiwageningen.nl

Noot voor redacties,