Gemeente Roermond

Oproep: massaal de vlag uit tijdens Bevrijdingsdag 2010!

Ook dit jaar vormt de Markt in Roermond op 5 mei het decor voor het Bevrijdingsfestival Limburg. Nu het over een kleine maand 65 jaar geleden is dat Nederland massaal de bevrijding vierde roept de gemeente bij monde van burgemeester Van Beers de inwoners op massaal de Nederlandse vlag uit te hangen op 5 mei aanstaande. Dit heeft een bijzondere reden. De Nationale Start van Bevrijdingsdag vindt dit jaar namelijk plaats in Roermond. En dat betekent dat er landelijke aandacht is voor de activiteiten in de bisschopsstad. Zo komt demissionair premier Balkenende naar Roermond om het Bevrijdingsfestival te openen en houdt oud-premier Wim Kok de 5 mei Lezing in de Oranjerie. In hun kielzog volgen talrijke andere gasten waaronder ambassadeurs en vertegenwoordigers van gemeenten, de provincie en Euregios. Naast L1 en TVL is dit keer ook de NOS aanwezig. De NOS maakt opnames die later die dag via de publieke zender te zien zullen zijn.

Het zou sowieso een goede gewoonte zijn om op een dag als 5 mei de nationale driekleur uit te hangen, aldus burgemeester Henk van Beers. Maar op deze dag staat de stad meer dan eens in de (inter)nationale schijnwerpers en dan is het mooi als we goed voor de dag komen en laten zien dat iedereen er ook een echte feestdag van maakt, o.a. door te vlaggen. Hoewel de meeste activiteiten in de binnenstad plaatsvinden is er in diverse wijken van Roermond ook van alles te doen. Daarom hoopt de burgemeester dat de vlaggen in alle delen van de gemeente worden uitgehangen. Ook de organisatie laat zich niet onbetuigd en zorgt ervoor dat talrijke vlaggenmasten met vlaggen worden neergezet in het centrum van Roermond om de stad een feestelijk aanzicht te geven.

De Nationale Start wordt georganiseerd door de Gemeente Roermond in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Provincie Limburg en de Stichting Bevrijdingsfestival Limburg. Het Nationaal Comité wijst er trouwens op dat het gebruikelijk is om op deze dag geen oranje wimpel bij het vlaggen te gebruiken omdat deze officieel alleen is toegestaan bij verjaardagen van het koninklijk huis. Meer informatie over het programma van 5 mei in Roermond vindt u op

www.bevrijdingsfestivallimburg.nl

Eerste publicatiedatum: 07-04-2010 Bijgewerkt: 07-04-2010