Ingezonden persbericht



Amsterdam, 3 mei 2010

Wim Kok houdt op 5 mei vurig pleidooi voor vrijheid wereldwijd

Op 5 mei spreekt oud-premier Wim Kok de 5 mei-lezing uit. Het is zijn vurige wens: "dat we aan het bestrijden van onvrijheid wereldwijd tenminste evenveel waarde gaan hechten als aan het vervolmaken van de eigen, persoonlijke vrijheid. Als dat gaat lukken zullen we pas echt vrij zijn". In zijn lezing 'Echt vrij' gaat hij in op het schier onbereikbare droombeeld 'nooit meer oorlog' als dragende gedachte van de grondleggers van een verenigd Europa. Kok benadrukt dat - hoewel we in Nederland al 65 jaar in vrede leven - onderdrukking, armoede en onvrijheid elders ook ons aangaat.

In het Nationaal Vrijheidsonderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is ook onderzoek gedaan naar hoe mensen denken over het jaarthema 'vrijheid wereldwijd'. Hieruit blijkt dat zes op de tien Nederlanders denkt zelf te kunnen bijdragen aan de vrijheid in de wereld en dat de vrijheid van een ander ook hun verantwoordelijkheid is. Maar wat men kan doen, weet men vaak niet goed. De helft van de Nederlanders heeft wel eens geld gegeven aan een hulporganisatie. Maar hiervan ziet men weinig resultaat. Wat men wel als effectief inschat, zijn acties waarbij overheden of bedrijven onder druk worden gezet. Op de vraag wat werkelijk bijdraagt aan vrijheid wereldwijd, antwoordt 51% van de Nederlanders het stimuleren van de mensenrechten, het herstellen van democratie en bevorderen van veiligheid in voormalige conflictgebieden.

Wat is er nodig voor vrijheid anno 2010
Al in 1941 formuleerde de Amerikaanse president Roosevelt vier essentiële voorwaarden voor vrijheid. Ieder mens moest vrij kunnen zijn van angst en gebrek aan voedsel, een dak boven het hoofd hebben, vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting hebben. Uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek blijkt dat deze voorwaarden voor vrijheid nog altijd actueel zijn. Men noemt 'niet bang hoeven zijn voor oorlogsgeweld' de belangrijkste voorwaarde om in vrijheid te kunnen leven (71%), gevolgd door 'kunnen zeggen wat je denkt of voelt' (63%) en 'een inkomen hebben en een plek om te wonen' (40%). Het recht op godsdienstvrijheid staat op 24%. Dit komt, zo blijkt uit het onderzoek, omdat men veel raakvlakken en overeenkomsten ziet met de vrijheid van meningsuiting. Opvallend is dat Nederlanders een extra voorwaarde voor vrijheid noemen. Ruim 59% van de Nederlanders vindt 'gelijkwaardigheid' een belangrijke conditie voor vrijheid. Het belang dat men hecht aan de vrijheid van meningsuiting is in 2010 verder teruggelopen. Vond in 2006 nog 60% van de Nederlanders dit belangrijk, in 2010 is dat nog maar 43%. Belangrijker vindt men de bereidheid om anderen in hun waarde te laten (56%).

Start Nationale Viering Bevrijding
De Dag van de Vrijheid start dit jaar met een rit van de Vrijheidstrein van Maastricht naar Roermond. Aan boord bevindt zich een aantal bijzondere gasten waaronder minister-president Balkenende, Gouverneur van Limburg, de heer Frissen, en Ambassadeur van de Vrijheid Guus Meeuwis. In Roermond vindt een gevarieerd programma plaats met muzikale intermezzi van Gé Reinders. Centraal staat de 5 mei-lezing van Wim Kok. Aansluitend ontsteekt premier Balkenende het Bevrijdingsvuur op het terrein van het Bevrijdingsfestival Limburg en geeft daarmee het startsein voor alle festiviteiten in het land. Daarna volgt een optreden van Guus Meeuwis. De NOS doet vanaf 12.00 uur live verslag vanuit de Vrijheidstrein van de festiviteiten in het hele land.




Ingezonden persbericht