Raad van de Europese Unie


Financiële steun voor Griekenland

De lidstaten van de eurozone stellen het mechanisme in werking dat Griekenland moet helpen zijn economie op orde te krijgen. Tijdens een bijeenkomst op 2 mei in Brussel zijn de ministers van Financiën van de Eurogroep akkoord gegaan met het steunpakket voor de komende drie jaar voor Griekenland. Met dit programma, dat samen met het IMF is opgesteld, wordt Griekenland 110 miljard euro ter beschikking gesteld, waarvan 80 miljard van de landen van de eurozone komt.

In het eerste jaar zal Griekenland naar verwachting tot 30 miljard euro aan bilaterale leningen van de eurolanden krijgen. Het aanpassingsprogramma moet niet alleen de financiële stabiliteit van Griekenland, maar ook die van de andere eurolanden verzekeren.

De steun is gebonden aan strikte voorwaarden. De Griekse regering heeft al aangekondigd voor de komende drie jaar de ambtenarensalarissen te bevriezen, een vacaturestop in te voeren, de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen en de indirecte belastingen te verhogen.

"Ik ben ervan overtuigd dat dit solide en ambitieuze programma Griekenland in staat stelt zijn economische en financiële situatie en zijn concurrentiekracht te herstellen", verklaarde Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, na afloop van de bijeenkomst.

Over het aanpassingsprogramma is door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF met de Griekse regering onderhandeld. Herman Van Rompuy heeft voor 7 mei 's avonds de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone bijeengeroepen om het hele proces af te sluiten en uit deze crisis de eerste conclusies te trekken ten aanzien van het bestuur van de eurozone.

Zie het origineel
Meer informatie:

Verklaring van Herman Van Rompuy,

Verklaring van de Eurogroep
Persconferentie van de Eurogroep

Latest articles:
Financiële steun voor Griekenland