FloraHolland


Topdrukte bij bloemenveilingen FloraHolland

West-Europese moeders worden vorstelijk in de bloemetjes gezet

FLORAHOLLAND AALSMEER, 5 mei 2010 (persbericht) - Bij de bloemenveilingen van FloraHolland draait momenteel alles om Moederdag. Ook op 5 mei, bevrijdingsdag, zitten de veilingzalen vol met druk handelende inkopers. Op de zes marktplaatsen van FloraHolland (in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk en Eelde) wordt deze week voor rond de 130 miljoen euro aan bloemen en planten verkocht. Dat is zo'n zeventig procent meer dan in een normale veilingweek. Veel Nederlandse en andere West-Europese moeders worden dit weekend verrast met een gemengd boeket, een kamerplant of een terrasplant. Moederdag lijkt dit jaar Valentijnsdag weer als belangrijkste bloemenverkoopdag in te halen.

Vooral gemengde boeketten (met rozen, gerbera's, chrysanten, lisianthus of lelies) in pasteltinten en frisse felle kleuren zijn een populaire Moederdagaankoop. Daarnaast valt dit jaar de grote aanvoer in snijhortensia's op.
Bij de kamerplanten blijft de potorchidee (Phalaenopsis) de absolute topper, gevolgd door potroosjes, kalanchoës en hortensiaplanten voor kamer of tuin. Ook andere tuin- en terrasplanten zoals jasmijn, campanula en hibiscus doen het goed.
Moederdag wordt op 9 mei (de tweede zondag in mei) niet alleen in Nederland gevierd, maar ook in onder meer Duitsland, België, Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten. Spaanse en Engelse moeders vierden hun moederdag al eerder dit jaar. Franse en Zweedse moeders moeten nog even op hun bloemetje wachten: zij zijn op 30 mei aan de beurt. De verschillende Moederdagvieringen in West-Europa zijn op de internationale marktplaatsen van FloraHolland goed merkbaar in sterk stijgende verkopen.

Bij de foto: Pasteltinten en frisse felle kleuren zijn populair met Moederdag