Ministerie van Defensie

Defensie maakt Concert op de Amstel en bevrijdingsfestivals mogelijk

5 mei 2010, 9.00 uur

Het tweede peloton van de 105 Brugcompagnie bouwde het podium met 34 pontons. Hierbij maakten zij gebruik van speciale duwboten, mankracht en vakmanschap. Van de bouw van een drijvend concertgebouw tot het uitvoeren van een preventief explosievenonderzoek in de Amstel. Defensie ondersteunt op diverse manieren het 5 mei-concert op de Amstel, waarbij de Koninklijke familie aanwezig is.

De nationale viering van de bevrijding wordt jaarlijks afgesloten met een concert in de hoofdstad. Op de Amstel ligt dan, tussen de Magere Brug en het Koninklijk Theater Carré, een drijvend podium waarop het Limburgs Symfonie Orkest het 5 mei-concert verzorgt. Gastoptredens worden verzorgd door de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek, musicalster Freek Bartels, opera- en operettezangeres Marjon Lambrinks en zangeres Edsilia Rombley. Naast het podium hangen grote beeldschermen waarop afwisselend historische beelden van de bevrijding en close-ups van het concert zijn te zien. Traditiegetrouw wonen Koningin Beatrix, de Koninklijke familie en een delegatie van de regering het concert bij.

Drijvend podium

Het drijvende podium op de Amstel is gebouwd door de genisten van de Koninklijke Landmacht. Klassieke kunst, samen herdenken, nationale trots en militair vakmanschap vinden en versterken elkaar in dit bijzondere evenement op Bevrijdingsdag. Het tweede peloton van de 105 Brugcompagnie bouwde het podium met maar liefst 34 pontons. Hierbij maakten zij gebruik van speciale duwboten, mankracht, maar vooral van kennis en kunde. Daarnaast assisteren de genisten de civiele bouwers en elektriciens in de afbouw van het drijvende concertgebouw. Niet voor niets luidt het motto van de 101 Geniebataljon: `Aut bene aut non', ofwel `Of goed, of niet'.

Preventief bomonderzoek

Als onderdeel van de beveiligingsmaatregelen voert de Duik- en Demonteergroep (DDG) van de Koninklijke Marine een `pre-bomb check' uit. Indien explosieven worden aangetroffen, maakt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie deze onschadelijk. De DDG ondersteunt de civiele autoriteiten steeds vaker. Zowel bij het opsporen van drugs en stoffelijke overschotten, calamiteiten, als voor deze beveiligingstaak. Zo voert de DDG standaard preventief explosievenonderzoek uit bij staatsbezoeken, grote evenementen en havenbezoeken van buitenlandse oorlogsschepen.

Helikopterondersteuning

Vorig jaar bracht de luchtmacht met 3 Chinooks Ellen ten Damme & Isis, Voicst en Typhoon naar de verschillende podia in het land.

De Koninklijke Luchtmacht ondersteunt de verschillende bevrijdingsfestivals in het land, door de artiesten met 2 Chinooks te vervoeren tussen de diverse locaties. Namens het Nationaal Comité 4 & 5 mei treden dit jaar onder anderen Boris & The Wicked Jazz Experience en Guus Meeuwis op als ambassadeurs van de vrijheid. Door de inzet van de luchtmachthelikopters kunnen deze artiesten zowel in Groningen, Wageningen, Rotterdam, Vlissingen, Roermond en Almere acte-de-présence geven. De Koninklijke Luchtmacht levert deze ondersteuning al sinds het begin van de jaren negentig.