Groen!

Lijst van grondwetsartikels komt tegemoet aan groene vragen

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid) op 5 mei 2010 in "Staatshervorming"

Groen! is tevreden met de lijst van grondwetsartikels die voor herziening vatbaar worden verklaard. Na de verkiezingen kan het parlement werk maken van de invoering van een federale kieskring, het afschaffen van de senaat, het opnemen van duurzame ontwikkeling als grondrecht, het mogelijk maken voor de gewesten om de provincies te hervormen en kan de parlementaire controle versterkt worden op het buitenlandse beleid.

Stefaan Van Hecke, Kamerlid Groen! en communautair expert: "Deze punten waren eerder ook al onderhandeld met Koninklijk Opdrachthouder Jean-Luc Dehaene. Wij zijn dan ook tevreden dat het overleg met Dehaene dan toch nog heeft geleid tot de opname van onze voorstellen."

De federale kieskring is reeds lang een vraag van de groenen. Vandaag nog herhaalden de leden van de PAVIA-groep hun oproep om een federale kieskring in te voeren. De groenen dienden in 2007 een wetsvoorstel in dat zich op het PAVIA-voorstel baseert maar een stapje verder gaat. Wij pleiten voor 50 federaal verkozenen i.p.v. 15 om tegelijk de afschaffing van de senaat mogelijk te maken.

"De bedoeling is dat politici meer luisteren naar wat in de andere taalgemeenschap leeft. Als kiezers uit de beide gemeenschappen kunnen stemmen voor een politicus, zal deze meer rekening houden met hun vragen. Wij hopen dat zo een win-winsituatie ontstaat voor beide gemeenschappen," aldus Kamerlid Stefaan Van Hecke.

Van Hecke diende in 2008 samen met toenmalig ecolo-fractieleider Nollet ook het voorstel in om het recht op duurzame ontwikkeling in de grondwet op te nemen. Hierdoor wordt duurzame ontwikkeling een algemene beleidsdoelstelling voor alle bestaande of toekomstige bevoegdheidsniveaus. Dit kan in de volgende legislatuur in de grondwet opgenomen worden.

Groen! en Ecolo dienen ook een amendement in om de parlementaire controle te versterken op het buitenlandse beleid. De groenen willen het parlement vroeger betrekken in het besluitvormingsproces om te komen tot bvb. verdragen. Nu wordt het parlement steeds voor voldongen feiten geplaatst zodat er niets meer kan gewijzigd worden aan de afgesloten verdragen.

Groen! en Ecolo zullen de lijst van grondwetartikels dan ook goedkeuren.