Raad van de Europese Unie


RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 3 mei 2010
9315/10 (Presse 99)
P 18
(OR. en)

Verklaring van de Hoge Vertegenwoordiger,
Catherine Ashton, namens de Europese Unie op de werelddag voor de persvrijheid, 3 mei 2010
Ter gelegenheid van de werelddag voor de persvrijheid herinnert de Europese Unie aan de journalisten en andere beroepsbeoefenaars uit de mediasector die hun leven of vrijheid hebben verloren bij hun inspanningen om nieuws en commentaar aan het grote publiek over te brengen.
De Europese Unie is een krachtig pleitbezorgster van het recht op vrije meningsuiting. Zij zet zich vastbesloten in voor het eerbiedigen van de vrijheid van en het pluralisme in de media zoals geschetst in artikel 11 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie. Zij beschouwt het als een hoeksteen van de democratie en een essentieel onderdeel bij de bescherming van alle andere vrijheden.
De Europese Unie is zeer verontrust over de bedreigingen waaraan de vrijheid van de media blootstaat en beschouwt het vermoorden, intimideren en gevangen zetten van journalisten als een ernstige inbreuk op de vrijheid van de media. Zij veroordeelt met klem elke beknotting van de vrijheid van meningsuiting als een schending van de menselijke waardigheid en bevestigt opnieuw dat de vrijheid van meningsuiting een grondrecht is, dat is verankerd in de Universele Verklaring van de rechten van de mens.

9315/10 (Presse 99) 2
NL
De Europese Unie benadrukt dat het pluralisme en de vrijheid van de media zich uitstrekken tot de nieuwe technologieën, waaronder het internet. Nieuwe technologieën bevorderen de vrijheid van meningsuiting, doordat zij individuen een ongekende toegang bieden tot informatie over mensenrechten en de mogelijkheid om misbruiken aan de rest van de wereld bekend te maken, en ook andere mensenrechten bevorderen. Er zijn echter nog altijd teveel belemmeringen in de hele wereld die het recht op informatie beknotten. De Europese Unie herinnert aan de consensus die in de Mensenrechtenraad over de vrijheid van mening en meningsuiting is bereikt, waarin het belang van het internet bij de uitoefening, bevordering en bescherming van het recht op vrijheid van mening en meningsuiting wordt erkend. Zij dringt er bij alle staten op aan alle nodige maatregelen te treffen om te waarborgen dat het recht op vrijheid van meningsuiting in al zijn vormen wordt geëerbiedigd door middel van eerbiediging van internationale mensenrechtennormen en in samenwerking met alle relevante internationale actoren.