Artikel - Kontichse vrouwen sluiten zich aan bij GBA

05/05/2010 14:25

StampMedia

De vrouwenvoetbalploeg van K Kontich FC gaat in zee met Germinal Beerschot (GBA). Vanaf nu zal de ploeg als GBA-Kontich door het leven gaan. De onderhandelingen liepen al een tijdje maar de mannen van K Kontich FC vonden het moeilijk hun vrouwen los te laten. Nu hebben ze toch een goede overeenkomst gesloten.

===

Dit artikel wordt aangeboden ter publicatie, mits vermelding van: © 2010 - StampMedia - Karen De Bruyn

===

Kontichse vrouwen sluiten zich aan bij Germinal Beerschot

De vrouwenvoetbalploeg van K Kontich FC gaat in zee met Germinal Beerschot (GBA). Vanaf nu zal de ploeg als GBA-Kontich door het leven gaan. De onderhandelingen liepen al een tijdje maar de mannen van K Kontich FC vonden het moeilijk hun vrouwen los te laten. Nu hebben ze toch een goede overeenkomst gesloten.

K Kontich FC, dat aan de leiding staat in tweede klasse, was al langer op zoek naar een ploeg uit de Pro Liga om mee samen te werken. GBA ontving de vrouwen met open armen. Door de samenwerking zullen de Kontichse vrouwen meer naam krijgen. Ze zullen kunnen trainen op de Wilrijkse pleinen van GBA. Om de mannenploeg van Kontich tegemoet te komen werd afgesproken om de matchen in Kontich zelf te blijven spelen. Voorlopig althans. "GBA is bezig met de bouw van een nieuw complex, het is waarschijnlijk de bedoeling dat we binnen een tweetal jaar daar onze matchen zullen spelen", zegt Judith Van Bulck, speelster bij GBA-Kontich.

Women's Elite League

Om de vrouwencompetitie naar een hoger niveau te tillen werd de Women's Elite League in het leven geroepen. Aan deze wedstrijdenreeks doen zes ploegen mee. De zes zijn verbonden aan mannenploegen uit de Pro Liga. De eerste Women's Elite League had in september van start moeten gaan. Maar wegens protest uit verschillende hoeken wordt het plan een jaar uitgesteld. "Misschien heb ik me wat overhaast", zegt Marc Lesenfants, lid van het Uitvoerend Comité van de KBVB en voorzitter van de Commissie DamesVoetbal. "Maar het is de hoogste tijd dat er iets verandert binnen het vrouwenvoetbal." GBA-Kontich hoopt volgend jaar ook mee te kunnen doen aan de League. "Daarvoor moeten we bij de eerste nationale geraken", zegt Patrick Ibens, ondervoorzitter van K Kontich FC.

Als de League het niveau van het vrouwenvoetbal omhoog trekt zal ook de nationale vrouwenploeg sterker staan. Volgens Lesenfants is het niveau van die ploeg nog niet hoog genoeg. "Er is vooral behoefte aan een betere structuur en betere trainingen", klinkt het. "Als de vrouwenploegen samenwerken met mannenclubs uit de Pro Liga kunnen ze meegenieten van hun structuur."

Populariteit

Vrouwenvoetbal is nog steeds behoorlijk onbekend en onbemind in België. De Elite League is een poging om dat te veranderen. Onze buurlanden doen het nu al goed. In Nederland en Duitsland is vrouwenvoetbal erg populair. In Amerika is voetbal zelfs meer een sport voor meisjes dan voor jongens. De onbekendheid van het vrouwenvoetbal in België maakt het ook moeilijker om financieel rond te komen. "Mannen kunnen bij een gewonnen match in derde provinciale al 500 euro verdienen," weet Marjolein Lambrechts, speelster bij GBA-Kontich. "Vrouwen moeten al tevreden zijn als ze überhaupt betaald worden." Dat heeft veel met televisiegelden te maken. Vrouwenvoetbal wordt zelden of nooit uitgezonden waardoor er maar weinig geld in het laatje komt.

Ook Lesenfants vindt dat het vrouwenvoetbal wat meer aandacht moet krijgen. "We zijn bezig met tal van initiatieven om daar aan te werken", aldus Lesenfants. "Zo willen we met basisscholen samenwerken en via die weg meisjes warm maken voor voetbal."

http://www.kkontichfc.be/

http://www.damesvoetbalkontich.be/

http://www.germinal-beerschot.be/

© 2010 - StampMedia - Karen De Bruyn

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel