Ingezonden persbericht



GO! en Stichting Lezen geven peuters Talen(t)(b)rugzakje mee Het GO! ontwikkelde samen met Stichting Lezen het "Talen(t)(b)rugzakje". Wanneer peuters starten met de kleuterschool geeft het GO! hen een rugzakje mee met twee prentenboeken, een aanwijsboek van Ingrid Godon en een groeimeter. Met dit project willen het GO! en Stichting Lezen kleuteronderwijzers, begeleiders vanuit de kinderopvang en ouders aanmoedigen om samen aandacht te hebben voor leesplezier en taalontwikkeling.

"Hoe vroeger kinderen kennismaken met boeken, hoe taalvaardiger ze op latere leeftijd blijken te zijn, hoe beter ze rekenen, hoe liever ze lezen en hoe vaker ze lid zijn van een bibliotheek. Door meer in te zetten op taalstimulering en leesplezier bij peuters wil het GO! de stap naar de kleuterklas vergemakkelijken. Hiermee vult het GO! een nood in voor deze leeftijdscategorie" stelt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Het nieuwe project van GO! bouwt verder op Boekbaby's - het project van Stichting Lezen en LOCUS voor kinderen van 6 en 15 maanden - en focust op de belangrijke overgang van crèche naar kleuterklas. Via het project besteden kleuterleid(st)ers en begeleiders in de kinderopvang samen met de peuters meer aandacht aan boeken. Ze leren rijmpjes en liedjes en kijken samen in boeken. Aan de hand van woorden en verhalen wordt de fantasie van de kinderen gestimuleerd. Door de peuters een rugzakje met boeken mee te geven naar huis wil het GO! ouders aanzetten om ook thuis met hun peuters en kleuters van boeken te genieten en aandacht te hebben voor taalstimulering.

Vorming personeel
Een belangrijke pijler in het project is dat het GO! sterk inzet op de vorming van leerkrachten in het kleuteronderwijs en het personeel in de kinderopvang. Met een betere kennis van pedagogische methodes kunnen zij peuters en kleuters elke dag nog meer en beter stimuleren in hun taalontwikkeling.

Proefproject
Dit proefproject start voorlopig in vier scholengroepen: scholengroep 8 Brussel, scholengroep 17 Waasland, scholengroep 18 Schelde-Dender-Durme en scholengroep 19 Dender. In totaal worden 2188 rugzakjes verspreid. Indien het project zijn vruchten afwerpt, zal het in de toekomst worden uitgebreid naar het hele net.