Belgische Federale Overheid


* Gezondheidskloof tussen sociale groepen neemt toe

Gezondheidskloof tussen sociale groepen neemt toe

Datum: 05 mei 2010

Het was al eerder bekend dat mensen met een hogere positie op de maatschappelijke ladder, ook een betere gezondheid hebben en langer leven. Maar recent onderzoek van het Federaal Wetenschapsbeleid toont aan dat de kloof (nog) toeneemt.

Belangrijkste vaststellingen

De hoogste sociale groepen, die al een ruime voorsprong hadden op de andere groepen, profiteren het meest van de vooruitgang. De middengroepen gaan er op vooruit qua levensverwachting, maar minder snel. Voor de laagste groepen is er eerder sprake van stilstand of zelfs achteruitgang. Bijvoorbeeld: Een vrouw van 25 jaar zonder opleiding heeft 18 jaar minder gezonde levensjaren voor de boeg dan haar hooggeschoolde leeftijdsgenote.

Dat zijn de belangrijkste vaststellingen van 'Tackling Health Inequalities in Belgium' (TAHIB), een onderzoek van de POD Wetenschapsbeleid uitgevoerd door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV), het Centre d'études Socio-Economiques de la Santé (Sesa) de l' UCL en het Steunpunt Demografie van de VUB.

Beleidsaanbevelingen

Deze vaststellingen vervolledigen, verdiepen en verfijnen de eerdere bevindingen van de werkgroep 'Ongelijkheid in Gezondheid' van de Koning Boudewijnstichting.
De TAHIB-onderzoekers en de werkgroep van de Stichting werken momenteel samen een reeks beleidsaanbevelingen uit die ze in september zullen bekendmaken.

Meer informatie over het onderzoek vindt u op de website van het Federaal Wetenschapsbeleid (pdf, 6 p. - 117 kB) of op de website van de Koning Boudewijnstichting.
Zie het origineel