Provincie Antwerpen


5/05/2010

Gedeputeerde Inga Verhaert pleit voor GPS-registratie bij ongevallen met lichamelijk letsel

Studievoormiddag "Verkeersveiligheid, onze volgehouden inspanning waard"


----------
Het kaartmateriaal dat de gevaarlijke punten geografisch weergeeft, komt veel te laat ter beschikking van gemeentebesturen en politiezones. Om de verwerkingstijd drastisch in te korten en de nauwkeurigheid nog te verhogen is gedeputeerde Verhaert sterk voorstander van het registreren van GPS - coördinaten door de politiediensten op de plek van het ongeval. Dit is één van de opmerkelijke conclusies van de studievoormiddag "Verkeersveiligheid, onze volgehouden inspanning waard" die de provincie Antwerpen vandaag in het provinciehuis organiseerde.

Vandaag vond in het Antwerpse provinciehuis de studievoormiddag "Verkeersveiligheid, onze volgehouden inspanning waard " plaats. Met dit initiatief wil de provincie gemeenten en politiezones ondersteunen en inspireren in hun mobiliteitsbeleid.

Verscheidene experts stelden dat verkeerseducatie één van de belangrijkste peilers blijft in het verminderen van ongevallen in de toekomst. De huidige inspanningen werpen zeker hun vruchten af, maar de meeste "quick wins" zijn ondertussen behaald. Om het aantal verkeersslachtoffers nog verder te doen dalen en om de best presterende Europese landen bij te benen, is een echte nieuwe impuls nodig. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid lichtte haar themarapport verkeersongevallen met fietsers 2000-2007 toe. Voor zestigplussers is het fietsverkeer het gevaarlijkst. De helft van alle fietsongevallen gebeurt op kruispunten, waarbij de 'dode hoek' ongevallen een behoorlijk aandeel hebben.

Provincie Antwerpen stelt modernisering van het ongevallenbeleid voor

De dienst Mobiliteit van de provincie Antwerpen benadrukte tijdens de studievoormiddag het nut van het kaartmateriaal als uniform en visueel hulpmiddel bij het bepalen en aanpassen van de lokale mobiliteitsplannen. De huidige werkwijze om ongevallen te lokaliseren op de kaart is echter nog voor 40 % afhankelijk van minstens één manuele menselijke beoordeling.

Gedeputeerde Inga Verhaert, bevoegd voor mobiliteit: "De arbeidsintensieve en dus dure en tijdrovende werkwijze kan volledig vervallen. De provincie stelt een efficiëntere verwerkingsmethode voor door te pleiten voor het registreren van GPS - coördinaten door de politiediensten op de plek van het ongeval."