Ingezonden persbericht


UITGELICHT MEI 2010

De Grote Vrijheidsstrijd

Woensdag 5 mei 2010
Aanvang: 20.00 - 02.00 uur
Toegang: ¤5,50

Hoe vrij is Amsterdam anno 2010? Waar liggen de grenzen en hoe behouden we onze vrijheid in een stad waar alle belangen tegen elkaar opbotsen en vrijheden worden uitgevochten op de vierkante meter? De Grote Vrijheidsstrijd haalt alles uit de kast om hier een antwoord op te geven: bekende debaters, vrijheidsstrijders, kunstenaars, ideologen, theater, drinken, dansen en muziek. De Grote Vrijheidsstrijd vormt de jaarlijkse check-up van de vrijheid in Amsterdam en hierin gaan we door tot we antwoorden hebben!

In Het Grote Pleidooi voor de Vrijheid beklimt internationaal opiniemaker en 'Nieuwe Amsterdammer' Russell Shorto (auteur van o.a. The Island in the Centre of the World) het gestoelte om in een vurige toespraak de lof van de vrijheid te bezingen.

De hele avond wordt gewerkt aan Het Grote Manifest van de Vrijheid. Wat is de staat van de vrijheid in Amsterdam anno 2010? In de Arena-pit zullen vrijheidsstrijders van verschillend ideologisch pluimage hun degens kruisen. Tijdens De Grote Vrijheidscampagne Competitie geven Amsterdamse kunstenaars, opiniemakers en doeners pitches voor het beste campagne-idee. De avond wordt afgesloten met het Partijtje van de Vrijheid met optredens van bands en DJ's uit de hele wereld die Amsterdam heet.

PROGRAMMA:

CONCERTZAAL
20.00 uur
Het Grote Pleidooi van de Vrijheid
Een internationale opiniemaker beklimt het gestoelte voor een vurige toespraak over de status van de vrijheid in Amsterdam. Met dit jaar de Amerikaanse historicus en auteur Russell Shorto.

20.30 uur
Hoezo 5 mei?
Een goed gesprek tussen nrc.next-columniste Rosanne Hertzberger en Arnold Heertje over de vraag: Heeft 5 mei nog betekenis en bestaansrecht?

21.00 uur
Vrijheid in de Polder: Het circus van ons onbehagen Een slow-talkshow met debatten, gesprekken en lezingen waarin ons nationale gevoel van onbehagen de patiënt is. Waar wordt het door gevormd, welke (on)vrijheden zijn er verantwoordelijk voor en vooral ook: hoe komen we er van af?

Met: Sophie in 't Veld, Hans Boutellier, Myrthe Hilkens, Marc Chavannes, Bas Heijne, Abeltje Hoogenkamp en Thierry Baudet. Het gesprek vindt plaats onder strikte moderatie door Teun van de Keuken en Derk Marseille.

23.30 - 02.00 uur
Partijtje van de Vrijheid
In dit afsluitende feest presenteert een uiteenlopende groep DJ's zijn of haar beste platen over vrijheid, liberation en freedombattle in een mix van ongeveer 10 minuten: een mix die de grenzen opzoekt en de remmen los gooit bij het publiek!

Met: Mark the Machine, DJ Treesixty, The Raging Bull, Arie Kroepoek en Egbert Jan Weeber.

ZUILENZAAL
20.30 uur
De Grote Vrijheidscampagne Competitie
Amsterdamse opiniemakers, maatschappelijke organisaties, kunstenaars en denkers pitchen een vrijheidscampagne voor hun eigen vrijheidsidealen. Welke campagne krijgt een uitvoeringsbudget en zal het komende jaar te zien zijn in Amsterdam? De pitches worden afgewisseld met live muziek van muzikanten afkomstig uit de hele wereld die Amsterdam heet.

Met: Isis, Salah Edin, Zingeving Zuidas, Doetank, Damoclash, Kiddo Cee, The Geert Wilders, Martijn Aerts, Jongerencentrum Argan, Aukje Dekker, Vincent Boschma, Stand Up Tall Productions e.a.

Muziek: Robin Blok, Neco Novellas, Daan Hofman, Babak Amiri, Eckhardt, Los Poettes, Valentin von Lindenau, Jiska ter Bals, Pit Hermans, Jan van Grootheest, Midou Akhrif.

SHAFFYZAAL
Vanaf 20.30 uur doorlopend
Schizofreen Café
Studenten van de Gerrit Rietveld Academie en Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten geven hun eigen visie op keuzevrijheid, activisme en overregulering.

TEEKENZAAL
Vanaf 20.30 uur doorlopend
Activistisch Salon
Met een performance van Anne Jan Reijn & Bas Voorwinde en Helena Remeijers Molhoek.

Georganiseerd in het kader van het Amsterdams Bevrijdingsfestival door Club Interbellum en Felix Meritis.

Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl




Ingezonden persbericht