Gemeente Leudal


Nieuws

Programma Leudal viert bevrijding

Onder het motto "Muziek brengt samen, muziek verbroedert" staat Leudal dit jaar op 5 mei a.s. extra stil bij
het feit dat Nederland 65 jaar geleden werd bevrijd.

Samen met het Comité Herdenkingsmonument Militairen is het gemeentebestuur erin geslaagd om een aantrekkelijk muzikaal programma neer te zetten voor jong en oud. Het gemeentebestuur nodigt daarom iedereen van harte uit om dit speciaal herdenkingsfeest samen te vieren.

Programma

13.00 uur Bevrijdingsvuur
Na het ontsteken van het Vrijheidsvuur in Wageningen, voor het historische Hotel de Wereld wordt op dinsdag 4 mei om middernacht de fakkel overhandigd aan de gouverneur van Limburg, de heer L.J.P.M. Frissen.
Voor Leudal zal de loopgroep van Atletiekvereniging AV Heythuysen het vuur in ontvangst nemen om het vuur vervolgens vanuit Wageningen al rennend via het monument van Verdraagzaamheid in Haelen rond 12.15 uur naar Heythuysen te brengen, waar het op woensdag 5 mei om 13.00 uur voor de kerk in Heythuysen zal worden ontstoken. Het gemeentebestuur nodigt iedereen uit om samen met de jeugdleden van AV Heythuysen
en onder muzikale begeleiding van Harmonie L' Union deze helden binnen te halen. Aansluitend rond 13.30 uur zullen er in Cultureel Centrum De Zaal in Heythuysen diverse activiteiten gaan plaatsvinden.

14.00 - 15.00 uur Boekpresentatie
Zo vindt om 14.00 uur voor genodigden en geïnteresseerden in de grote zaal van het cultureel centrum de presentatie plaats van het boek "Verdraagt uch" van vuistslag tot uitgestoken hand. Verdraagtj uch" belicht de Tweede Wereldoorlog in het Leudalgebied van inval tot bevrijding. Met persoonlijke verhalen van streekbewoners en veteranen uit binnen- en buitenland is het Comité Herdenkingsmonument Militairen erin geslaagd een zeer confronterende en persoonlijke kijk op de Tweede Wereldoorlog te geven. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan burgemeester Arno Verhoeven. Voorafgaand aan de boekpresentatie zal de eenakter
"De Joodse vrouw" van Berthold Brecht worden opgevoerd. Dit indringende toneelstuk wordt gespeeld door
Tiny Dekkers en Ben Hofstede onder regie van Jeu Renkens en wordt u aangeboden door het Comité Herdenkingsmonument Militairen.

Geïnteresseerden kunnen het boek "Verdraagt uch" 's middags na de presentatie kopen voor de voorverkoopprijs van EUR 19,95. Mensen die het boek al hebben besteld kunnen het tussen 15.00 en 17.00 uur afhalen in De Zaal.

14.00 - 17.00 uur Workshops en film
o Workshop vilten, djembe spelen en buikdansen
Parallel aan de boekpresentatie vinden vanaf 14.00 uur in de kleine zaal en de foyer verschillende workshops plaats. Zo kunnen kinderen tot 12 jaar deelnemen aan een workshop vilten. De workshop vilten of textiel bewerken wordt verzorgd door Marlène Hilkens uit Horn, die op creatieve en inspirerende wijze kinderen laat kennismaken met vilten en andere materialen aan de hand van het thema "Bevrijding".

In de kleine zaal kunnen bezoekers deelnemen aan de workshop djembe spelen. Deze workshop wordt verzorgd door percussionist en fotograaf Jan Wilms uit Buggenum. Jan heeft ruime kennis van en ervaring met het maken van West-Afrikaanse muziek, dans en percussie en laat bezoekers in korte tijd een muzikale reis naar Burkino Faso maken. Het samen muziek maken staat hierbij centraal. De workshop djembe zal worden afgewisseld
met een workshop buikdansen verzorgd door Faracha uit Weert. Faracha studeerde klassiekedans aan het Brabants Conservatorium en bestuurde vele dansvormen en culturen. Haar grote passie ligt al jaren in de buikdanskunst.

o Muzikale omlijsting
Tijdens deze middag zullen Jojo le Gadjo en Rino van Hooijdonk zorgen voor een sfeervolle muzikale omlijsting. Jojo le Gadjo probeerde vanaf zijn 13de allerhande stijlen: folk, klassiek, jazz, western, chanson, bossa. Uiteindelijk werd hij gegrepen door de muziek van Django Reinhardt. Zonder het chanson vaarwel te zeggen, legt hij zich voornamelijk toe op zigeunerswing/jazz. Rino van Hooijdonk fietste op 16-jarige leeftijd naar Gerwen om daar
de kunst van zigeunerjazz te leren. Hij speelde in orkesten met Fapy Lafertin, Titi Winterstein, Lulu Reinhardt, Birellie Lagrène, Rafaël Fas. allen beroemdheden in de gipsyscene.

o Film
Ook kunt u vanaf 14.00 uur in een aparte zaal beeldmateriaal van het boek "Verdraagt uch" bekijken alsmede de film "Deportatie in het zicht van de Bevrijding" van Peter Crins uit Leveroy en films van diverse bijeenkomsten van veteraren.

De toegang voor de boekpresentatie en de workshops is gratis.

19.30 - 22.00 uur Concert Reünieorkest Limburgse Jagers Het 45 ledentellend reünieorkest van Limburgse Jagers biedt u een sfeervol en kwalitatief hoogstaand repertoire van licht klassiek tot populair. Voorafgaand aan het concert van het reünieorkest kunt u genieten van een virtuoos optreden van het Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando. Roma Mirando staat garant voor een spectaculair optreden, wat vol zit met melancholiek en temperamentvolle originele zigeunermuziek (Gipsy Fire).

Aanmelden
De toegang voor het concert van het Reünieorkest Limburgse Jagers en het Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando is gratis. De zaal biedt plaats voor 300 bezoekers. Voor het avondprogramma verzoeken wij u zich

van te voren aan te melden via de website van de gemeente Leudal: www.leudal.nl of door middel van het invullen van het strookje in de Streekbode van week 16.