Rijksvoorlichtingsdienst

Minister-president Harper van Canada bezoekt Nederland

Minister-president Harper van Canada brengt van 5 t/m 7 mei 2010 een bezoek aan Nederland. Het bezoek staat in het teken van de 65ste herdenking van de bevrijding van Nederland. Daarnaast brengt minister-president Harper een bezoek aan Hare Majesteit de Koningin en heeft hij een ontmoeting met minister-president Balkenende.

Donderdagochtend 6 mei ontvangt minister-president Balkenende minister-president Harper op het Binnenhof. Aansluitend hebben de beide ministers-presidenten een korte ontmoeting in het Torentje.

Aan het einde van de ochtend zijn minister-president Balkenende en minister-president Harper aanwezig bij de 65ste herdenking van de bevrijding van Nederland op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom. Deze begraafplaats bevat graven van 1.118 gesneuvelde militairen, waaronder 968 Canadezen. Het merendeel van de hier begraven soldaten verloren hun leven in de gevechten ten noorden van Antwerpen tijdens de Slag om de Schelde. Beide ministers-presidenten houden een toespraak tijdens de herdenking. Ook leggen zij een krans bij het "Cross of Sacrifice". Naast de ministers-presidenten zijn ook staatssecretaris De Vries van Defensie en minister Blackburn van Veteranen Zaken van Canada aanwezig.

Bij de ceremonie zullen 400 Canadese veteranen aanwezig zijn. Daarnaast zijn voor de herdenking Canadese scholieren overgekomen. Alle studenten hebben een graf "geadopteerd" en de persoonlijke geschiedenis van de aldaar begraven militair bestudeerd.

Na de herdenkingsplechtigheden wonen de beide ministers-presidenten in Bergen op Zoom een lunch bij in aanwezigheid van onder andere Canadese veteranen en studenten.

Op vrijdag 7 mei 2010 ontvangt Hare Majesteit de Koningin minister-president Harper voor een lunch op Paleis Huis ten Bosch. Voorafgaand aan deze lunch heeft de Canadese minister-president een overleg met Nederlandse CEO's onder leiding van VNO-NCW voorzitter Wientjes.

RVD, 03.05.10, 19.15 19uur