Brussel maakt zich op voor 10 dagen diversiteit

05/05/2010 09:03

Belgian Pride vzw

De Rainbow Week is nog nooit zo divers geweest als dit jaar. Met de Rainbow Week wil het Regenbooghuis van Brussel en The Belgian Pride de diversiteit van Brussel en haar samenleving in de kijker zetten.

Het startschot wordt gegeven op vrijdag 7 mei in het stadhuis van Brussel. Het is een traditie geworden dat iedereen ontvangen wordt op het stadhuis van Brussel. Daarna trekken we door de straten rond de Grote markt om de activiteiten op gang te brengen in het Regenbooghuis van Brussel.

We hebben geluk dat we in een land als België leven waar dit allemaal mogelijk is. We zijn ons daar zeer bewust van maar er zijn nog steeds teken van intolerantie, er is nog steeds discriminatie en homofobe agressie neemt nog steeds toe.

The Belgian Pride heeft 3 eisen bovenaan haar lijst geplaatst, deze 3 eisen zetten we via verschillende activiteiten in de kijker.

Dit moet de grootste Pride van deze eeuw worden en de meest diverse Rainbow Week die het Regenbooghuis van Brussel ooit organiseerde.

De Rainbow Week is nog nooit zo divers geweest als dit jaar. Met de Rainbow Week wil het Regenbooghuis van Brussel en The Belgian Pride de diversiteit van Brussel en haar samenleving in de kijker zetten. Het is een evenement georganiseerd door de LGBTQI (lasbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersexual) gemeenschap van Brussel.

Het startschot wordt gegeven op vrijdag 7 mei in het stadhuis van Brussel. Het is ondertussen een traditie geworden dat iedereen ontvangen wordt op het stadhuis van Brussel door haar Burgervader, Freddy Thielemans. Daarna trekken we door de straten rond de Grote markt om de activiteiten op gang te brengen in het Regenbooghuis van Brussel.

We hebben geluk dat we in een land als België leven waar dit allemaal mogelijk is. We zijn ons daar zeer bewust van maar er zijn nog steeds teken van intolerantie, er is nog steeds discriminatie en homofobe agressie neemt nog steeds toe.

The Belgian Pride heeft 3 eisen bovenaan haar lijst geplaatst, deze 3 eisen zetten we via verschillende activiteiten in de kijker.

De strijd tegen gendersterotiepen is 1 van die prioritaire eisen. Het is een strijd die je moeilijk in wetten kan betonneren maar die je des te meer kan bereiken via publieke activiteiten. Onze maatschappij is gebaseerd op seksistische en binaire normen wat het man/vrouw zijn aangaat. Op zaterdag 8 mei organiseren we een Queer Tango in de Pianofabriek in Sint-Gillis. De tango is een zeer sensuele, zelfs bijna seksuele dans maar zeer heteronormatief. De vrouw is een lustobject en volgzaam, de man speelt dan weer de rol van leider en jager. De queertango geeft je de gelegenheid om met die rollen te spelen en als vrouw mannelijke rollen aan te nemen en omgekeerd. Het beperkt zich dus niet tot homo's en lesbiennes, het kan voor hetero's even boeiend zijn om de rollen eens om te draaien en zo stil te staan bij het rollenpatroon waar we vaak onbewust in geduwd worden. Gender is een vaak terugkerend onderwerp in het programma. Zo is er het debat "Gender & Racial issues" dat we organiseren samen met het kunstenfestivaldesarts. Ook in de kunst is gender een terugkomend onderwerp, kunst is van alle culturen en vaak niet taalgebonden.

In België kan je zonder probleem een Pride organiseren en wettelijk gezien kan je niemand discrimineren omwille van zijn of haar seksuele geaardheid. Dat is niet zo in heel Europa. Al 2 jaar ligt er een brede ant-discriminatie richtlijn te wachten op goedkeuring door Europa. België, op dat vlak een heel goede leerling van de klas, wordt in juni voorzitter van Europa en aan het hoofd van Europa staat nu ook een Belgische president. De uitgelezen kans voor België om die directieve er door te krijgen. Dit is niet de meest sexy eis maar we willen hem toch wat meer in de aandacht brengen. We doen alle grote stations in België aan om deze eis wat meer bekendheid te geven bij het grote publiek. Op maandag 10 mei doen we, samen met çavaria, het Centraal station van Brussel aan. Een grote Pride in Europe night op 11 mei brengt verschillende Europese activisten samen vanuit heel Europa. Iedereen kan hier op een informele manier en in een ongedwongen sfeer meer te weten komen over deze anti-discriminatie directieve. We sluiten die avond af met een Euro Tea Dance, het concept van de Gay Tea Dance die in Brussel zeer populair is en door de jaren heen een traditie geworden is.

We kijken verder dan alleen maar Europa. Het Regenbooghuis heeft samen met WISH (werkgroep internationale solidariteit homoseksualiteit) de Nigeriaanse activist, Bisi Alimi uitgenodigd. Hij bezoekt hier een aantal Europese instanties, onze parlementen, Belgsiche en Europese ngo's en praat ook met activisten van België en Europa. Hij kan van ons leren maar wij kunnen zeker ook leren van hem. Bisi Alimi kan je ontmoeten op woensdag 12 mei in de KVS in Brussel. Hij vertelt er over wat hem drijft, welke barrières hij ondervindt en vooral wat er nog kan gedaan worden.

Vanaf vrijdag begint het Pride weekend met als hoogtepunt de parade door de straten van Brussel op zaterdag 15 mei. Het Pride weekend is niet enkel een parade, er is ook het Rainbow village, dit jaar groter dan alle voorgaande jaren. De village staat vol met verenigingen, organsitaies en ngo's die hun informatie verspreiden. The Belgian Pride is nog steeds een organisatie die gedragen wordt door het verenigingsleven in heel België. Het steeds groter wordende dorp toont ook het belang aan van informatie en sensibilisering. Het is niet enkel een feestelijke optocht maar des te meer een evenement voor een breed publiek, een publiek dat niet enkel uit is op feesten maar ook op beleven en ontdekken.

Je zult in het dorp heel wat informatie vinden over holebi-ouderschap. Het is de derde eis die The Belgian Pride naar voor schuift. Op 12 mei vindt een groot evenement plaats in het Nekkersdal in Laken waarbij holebi-ouders komen vertellen over alle lacunes die er nog zijn in de wetgeving rond ouderschap voor holebi's.

Nieuw dit jaar is ook het aantal party's die het Pride wekend afsluiten. De organisatie is afgestapt van de idee om 1 groot Pride feest te organiseren. We wilden tegemoet komen aan de vraag om ook in het party aanbod diversiteit te brengen. Er zijn maar liefst 5 officiële party's, daaronder een L-party, speciaal voor de vrouwen en haar vrienden. Er is ook een Souk del Mundo waar verschillende muziekstijlen uit alle hoeken van de wereld elkaar ontmoeten. La Demenece organiseert een main party in de Bozar in Brussel en een Pink party kan je beleven in La Tentation.

Dit moet de grootste Pride van deze eeuw worden en de meest diverse Rainbow Week die het Regenbooghuis van Brussel ooit organiseerde.

Meer informatie:

www.rainbowhouse.be

www.thepride.be

NIEUWE DATUM PERSCONFERENTIE

woensdag 12 mei om 11u in de Conferentiezaal van het Stadhuis van Brussel

Programma:

Verwelkoming door Freddy Thielemans, Burgemeester van Brussel

15 jaar Pride: Een mooi parcours voor België

The Belgian Pride - Pride 4 Every 1, een nieuwe naam, een weekend lang

De 3 prioritaire eisen van The Belgian Pride

In aanwezigheid en met de steun van:

Pascal Smet - Vlaams minister van gelijke kansen en Brussel

Fadila Lanaan - Ministre de l'égalité des chances au sein du gouvernement de la

Communauté française de Belgique

Bruno De Lille - Brussels staatsecretaris voor gelijke kansen

Perscontact

Jochen van der Worp | 0476/27.55.14 | Jochen@rainbowhouse.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel