Gemeente Stein


Bestrijding/beheersing eikenprocessierups

Vorig jaar is de aantasting en overlast van de eikenprocessierups in onze gemeente beperkt gebleven. Toch zal de bestrijding van de genoemde rups voor dit jaar weer preventief worden opgepakt om de overlast voor u als inwoner en voor bezoekers van onze gemeente zoveel mogelijk beperkt te houden.

Â

Preventief spuiten

Ook dit jaar zal de bespuiting worden uitgevoerd met het biologische bestrijdingsmiddel Xentari om de aanwezige jonge eiken Bestrijding eikenprocessierups processierupsen in de eikenbomen te bestrijden. De nog jonge rupsen eten het bespoten blad op en krijgen zo het middel binnen. Het middel wordt door een nevelspuit onder hoge druk in de toppen van de bomen gespoten (zie foto). De objecten en/of straten waar gespoten wordt, zijn nagenoeg dezelfde locaties als vorig jaar. Deze locaties bevinden zich zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

De bespuiting zal (afhankelijk van een aantal factoren) plaatsvinden op donderdag 6 mei as. Mogelijk wordt de bespuiting ook uitgevoerd in de vroege ochtend of late avond (normaliter zijn de weersomstandigheden dan beter om te spuiten).

Nesten opruimen (ongeveer vanaf eind mei)

Op plaatsen waar zich ondanks bespuiting (maar ook op locaties waar niet gespoten is) vanaf eind mei/juni toch nog rupsennesten in de bomen vormen, zullen deze indien nodig worden opgeruimd door verbranding. Dit zullen locaties zijn in de nabijheid van woonbebouwing, scholen, langs wegen en paden binnen en ook buiten de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom zal per aantasting worden bepaald of er bestrijding kan en zal plaatsvinden. Een belangrijk criterium hierbij is of er regelmatig burgers in de buurt van het object komen. Hierbij kunt u denken aan wandel- en fietspaden of sportaccommodaties.

Voor u als particulieren
Waargenomen nesten in uw tuin: de eikenprocessierups komt alleen voor op Eikenbomen. Het is raadzaam om deze bomen in de periode eind mei tot juli goed te bekijken of er nesten aanwezig zijn. Zo ja, dan kunt u zich voor raad en daad melden bij de Algemene Dienst van onze gemeente onder telefoonnummer 046-420 30 70. Wij zullen dan zorg dragen voor de bestrijding. Belangrijk criterium hierbij is dat de aantasting zich bevindt in de nabijheid van bebouwing / tuinen (daar waar mensen verblijven). Daarnaast moet de plek bereikbaar zijn om machinaal te kunnen ruimen.

Â

Informatie

Nadere gegevens en informatie worden indien nodig nog gepubliceerd in de Schakel en op de gemeentelijke website www.gemeentestein.nl.

Andere websites m.b.t. info over de eikenprocessierups zijn www.minlnv.nl\eikenprocessierups , www.gezondlimburg.nl. (dossier processierups) , www.ggdzl.nl

Â