Gemeente Lingewaard


Maaien van bermen en sloten in de gemeente Lingewaard

Als gemeente Lingewaard zijn wij beheerder van de openbare ruimte. Onder het beheer van de openbare ruimte vallen ook de bermen, sloten en watergangen. Hieronder kunt u lezen hoe wij vanaf 2010 de bermen en sloten gaan maaien en hoe u meer informatie kunt krijgen over hoe en wanneer de berm en/of sloot bij u in de buurt gemaaid wordt.

Maaibeleid
In het begin van dit jaar is het beleid vastgesteld waarin omschreven wordt hoe we onze bermen en sloten gaan beheren. Deze beleidsnotitie, d.d. 15 december 2009, is in zijn geheel terug te lezen onderaan dit bericht.

Vijf beheergroepen binnen de gemeente Lingewaard Binnen de gemeente Lingewaard zijn de bermen en sloten onderverdeeld in vijf beheergroepen, te weten:

1. Grasbermen Doorgaande wegen en plattelandswegen. Deze maaien we drie keer per jaar.

2. Grasbermen Woonwijken. Deze maaien we zes keer per jaar.
3. Wadis. Deze maaien we twee keer per jaar.
4. B-watergangen, sloten en greppels. Het droge gedeelte maaien we twee keer per jaar, het natte gedeelte maaien we één keer per jaar.
5. Vijvers, poelen en rietkragen. Per jaar maaien we één keer 50% van de rietkraag en begroeiing, het droge gedeelte maaien we één keer per jaar
Per beheergroep is in de beleidsnotitie aangegeven wat de functie van de berm of sloot is, wat de verwachte beeld- en/of ecologische kwaliteiten zijn, hoe vaak we maaien en wat we doen met het vrijgekomen maaisel.

Wie gaat de maaiwerkzaamheden uitvoeren?
Voor de periode 2010 - 2012 hebben we het onderhoud van onze bermen en sloten geregeld in een onderhoudscontract dat door de firma Jos Scholman Groen bv uit Nieuwegein zal worden uitgevoerd.

Provinciale wegen
Voor de provinciale wegen N838 3n N839 binnen onze gemeente geldt een ander maairegime. De bermen van de Karstraat, van Elkweg, van der Mondeweg, Langstraat, Angerensestraat, Krakkedel, Lodderhoeksestraat en Leutsestraat worden maximaal drie keer per jaar gemaaid. Uitzichthoeken en de eerste meter berm worden soms een keer extra gemaaid.

Hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel?
Hieronder kunt u de gehele beleidsnotitie maaibeleid bermen en sloten lezen. Ook zijn hier de tekeningen te vinden waarop te zien is onder welke categorie de berm of sloot in uw omgeving valt. Mocht u nog vragen hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met onze servicelijn via telefoonnummer (026) 326 01 11 of stuur een e-mail naar gemeente@lingewaard.nl.
Voor vragen over de provinciale wegen kunt u contact opnemen met het wegendistrict Gelderland-Zuid in Herveld, telefoonnummer (088) 880 72 00.

download Maaibeleid bermen en sloten