Ingezonden persbericht


GroenLinks: laat Agentschap voor Mensenrechten passagiersovereenkomsten controleren

BRUSSEL, 5 mei - Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over een resolutie over het beginnen van EU onderhandelingen met de VS, Canada en Australië over het vernieuwen van de passagiersovereenkomsten. Dit zijn overeenkomsten die de uitwisseling van passagiersgegevens bij vluchten naar deze landen regelen om terroristische aanslagen tegen te gaan. In de aangenomen resolutie is op initiatief van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini opgenomen dat de Europese Commissie aan het Europees Agentschap voor de Mensenrechten een verzoek zal doen haar opinie te geven over elk nieuw te sluiten PNR overeenkomst.

Judith Sargentini: "Het is belangrijk dat er naast de gebruikelijke 'impact assessment' van de Commissie ook het Agentschap voor de Mensenrechten hier naar kijkt. Uiteindelijk gaat het om overeenkomsten die mogelijk inbreuk kunnen hebben op de fundamentele rechten en vrijheden van Europese burgers. Het Agentschap in Wenen bestaat uit experts en is uitermate geschikt om als onafhankelijke partij te onderzoeken of deze overeenkomsten wel in lijn zijn met wat we met elkaar in Europa hebben afgesproken."

In de aangenomen resolutie vraagt het Europees Parlement aan de Europese Commissie om nog deze zomer met een standaard 'raamwerkovereenkomst' te komen. Een dergelijke overeenkomst, met strikte minimumvereisten, zou dan als basis moeten dienen voor toekomstige PNR overeenkomsten.

"Het is essentieel dat zo´n modelovereenkomst komt, omdat daarin afspraken gemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld bescherming van persoonsgegevens. Te denken valt aan eisen waar passagiersgegevens niet voor gebruikt mogen worden, of hoe de uitwisseling van gegevens naar derdelanden geregeld moet worden. Er is nu een extra waakhond die erop toeziet dat de Commissie gegevens van burgers niet zonder voorwaarden afstaat aan andere landen."