Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vervolging homoseksuelen in Malawi: N-VA vraagt actie Vlaamse regering (05/05/10)

Het Afrikaanse land Malawi, partnerland voor de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking, staat bekend voor zijn intolerantie tegenover andersgeaarden. Net als in heel wat andere Afrikaanse staten wordt homoseksualiteit er nog steeds strafrechtelijk vervolgd. Aangezien Malawi jaarlijks een aanzienlijk bedrag aan Vlaamse ontwikkelingshulp ontvangt, vindt Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) dat de Vlaamse regering niet langs de zijlijn mag blijven staan. Minister-president Kris Peeters is dat naar eigen zeggen ook niet van plan.

Op 27 december van vorig jaar sloten in Malawi de twee homoseksuele activisten Tiwonge Chimbalanga (20) en Steve Monjeza (26) een symbolisch huwelijk. Zij werden hiervoor meteen aangehouden en tot op de dag van vandaag zitten zij in hechtenis. Vrijlating op borg werd geweigerd en zij dreigen tot 14 jaar cel veroordeeld te worden, op beschuldiging van ernstige zedenschennis.

Het Universeel Verdrag voor de Rechten van de Mens wordt hier schandelijk met de voeten getreden. Chimbalanga en Monjeza worden louter vervolgd op basis van hun seksuele voorkeur, net als duizenden andere Malawianen. Bovendien kondigde de politie aan dat zij ook academici, priesters en zelfs parlementsleden zouden gaan vervolgen die ervan worden verdacht steun te hebben gegeven aan de organisatie van het huwelijk, zegt Hendrickx. Malawi ontvangt jaarlijks een aanzienlijk bedrag aan Vlaamse ontwikkelingshulp. Kan het dan dat wij hier onverschillig voor blijven?

De storm van protest die sinds de arrestatie is opgestoken is nog lang niet gaan liggen. Amnesty International, Human Rights Watch en verschillende andere mensenrechtenorganisaties lobbyden over de hele wereld voor hun vrijlating. In het Britse Lagerhuis werd de kwestie reeds uitvoerig besproken. Ook Noorwegen veroordeelde de houding van de regering van Malawi scherp.

Marc Hendrickx ondervroeg in de commissie Buitenlands Beleid minister-president Kris Peeters over deze kwestie. De minister-president verzekerde Hendrickx dat hij al de nodige stappen heeft gezet. De Malawiaanse ambassadrice werd gevraagd om haar regering duidelijk te maken dat de Vlaanderen belang hecht aan het respecteren van de mensenrechten: Samen met andere donoren moet Vlaanderen de Malawische regering blijven aansporen om dit maatschappelijk debat te voeren en de bevolking te sensibiliseren voor de consequenties van de internationale mensenrechten, stelt Peeters. Ook beloofde Peeters om, in samenwerking met het federale niveau, systematisch werk te maken van het aanklagen van homofobe wetgeving in de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties.

Marc Hendrickx is tevreden met het antwoord van minister-president Peeters. Hij waarschuwt er echter voor dat de uitspraak in het proces tegen Monjeza en Chimbalanga zeer binnenkort mag worden verwacht. Bij een veroordeling zal de vervolging van homoseksuelen in Malawi alleen maar verergeren. Hopelijk kan de Vlaamse regering op dat moment een krachtig signaal geven aan onze partners in dit land.

Auteur:
Vlaams parlementslid N-VA
Marc Hendrickx

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be