Ingezonden persbericht


SWIFT: Parlement houdt verzending bulkgegevens niet tegen

BRUSSEL, 5 mei - Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over een resolutie over de zogenaamde SWIFT overeenkomst, dat de uitwisseling van financiële data mogelijk maakt met als doel betere terrorismebestrijding. Begin dit jaar stemde het Parlement nog het interim-akkoord weg. Deze resolutie heeft dan ook betrekking op het nieuwe onderhandelingsmandaat van de Commissie. Aangezien de onderhandelingen nog niet eens begonnen zijn, was deze resolutie aan de vroege kant en de timing ervan was dan ook een punt van discussie. De resolutie werd met een grote meerderheid aangenomen, maar een aantal belangrijke punten die aangedragen werden door de Groenen haalden het niet. De groenen hebben niet ingestemd met de resolutie.

Europarlementariër Judith Sargentini:"Dit is weer een onderwerp dat de fundamentele rechten en vrijheden van Europese burgers raakt en dan moet je zo duidelijk mogelijk zijn. Wij eisen dus onder meer expliciete en duidelijke verwijzingen naar rechterlijke toetsing. E´n essentieel punt is dat wij een duidelijke verwijzing willen dat géén informatie in bulk naar de VS wordt doorgestuurd."

Helaas deelde de rapporteur, toekomstig VVD Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert, deze mening niet. Ze liet merken de verwijzing overbodig te vinden en was er op tegen. De Groenen stelden ook nog voor het bestaande rechtshulpverdrag tussen de EU en VS als raamwerk te gebruiken en hierop voort te borduren, maar ook dit punt haalde het niet.

"Het heeft mij verbaasd dat de rapporteur onze amendementen afwijst. Vooral de duidelijke en expliciete verwijzingen naar afwijzing van bulkoverdracht van bankgegevens en rechterlijke toetsing zijn ook voor de liberalen een belangrijk punt. Wij hebben daarom ook niet ingestemd met de resolutie. Rechten en vrijheden van burgers moeten expliciet genoemd worden om bescherming te garanderen."