D66

woensdag 5 mei 2010

Europees Parlement stelt scherpe grenzen aan gebruik passagiersgegevens

Het Europees Parlement stemde unaniem in met het voorstel van Sophie in ´t Veld (D66) over de uitwisseling van passagiersgegevens.

nieuwe macht

"Het Europees Parlement gebruikt nu haar nieuwe macht om de rechtsbescherming van Europese burgers te versterken. Met het resultaat van vandaag dwingt het Parlement de Commissie opnieuw te onderhandelen over de doorgifte van passagiersgegevens aan onder andere de Verenigde Staten op aanmerkelijk scherpere voorwaarden dan nu het geval is."

europese standaarden

In het uiteindelijke akkoord zal helder moeten worden omschreven dat bij de uitwisseling van passagiersgegevens aan de Europese standaarden moet worden voldaan. Daarnaast moet onomstotelijk worden aangetoond dat het gebruik van persoonsgegevens noodzakelijk en proportioneel is.

harde garanties

"Het Parlement is van mening dat, in deze tijd van ongekende mobiliteit en communicatie, nieuwe instrumenten nodig zijn om internationale criminaliteit te bestrijden. Maar de massale uitwisseling van persoonsgegevens vraagt om spijkerharde garanties en de bescherming van burgerrechten." aldus In ´t Veld

opdracht

Met deze resolutie geeft het Europees Parlement de Europese Commissie een duidelijke opdracht mee voor de nieuwe onderhandelingen. Er zal uiteindelijk opnieuw om instemming van het Europees Parlement moeten worden gevraagd voor elke internationale overeenkomst die de uitwisseling van passagiersgegevens betreft. "De principes zoals geformuleerd in de resolutie gelden als minimum eisen; met minder zal het Europees Parlement geen genoegen nemen." aldus In ´t Veld.