Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rapport maritiem beleid tot 2018 aangenomen in EP

Vanmiddag is in het Europees Parlement met een ruime meerderheid van stemmen het rapport zeevaartbeleid tot 2018 aangenomen. Rapporteur Peter van Dalen (ChristenUnie) is daarover zeer verheugd. ,,Hiermee worden goede stappen gezet richting het verduurzamen en aantrekkelijker maken van deze belangrijke sector."

Volgens Van Dalen wordt het vooral een uitdaging ook jongeren warm te maken voor een beroep op zee. Van Dalen: ,,We moeten jongeren al op jonge leeftijd voorlichten over de beroepen op zee. Beroepskeuzes worden op steeds jongere leeftijd gemaakt. Als je jongeren dus wilt interesseren voor het beroep moet je al op de basisschool aan voorlichting doen. Daarom is het goed te horen dat een organisatie als de KVNR nu ook al basisscholen bezoekt om te vertellen over het werk op zee. Doe je dat niet, dan hebben de jongeren al een keuze gemaakt en wordt het steeds moeilijker personeel te vinden dat enthousiast is en kan worden opgeleid tot goed gekwalificeerde werknemers."

Van Dalen de noodzaak om zeevarenden op alle niveaus toegang te bieden tot levenslang leren en continue opleiding. ,,Als je wilt dat mensen werkzaam blijven in de maritieme sector en waardevolle ervaring niet verloren gaat, moeten er ook initiatieven worden ondernomen door de Lidstaten van de Europese Unie en de Europese Commissie om het mogelijk te maken door te groeien in de sector."

Duurzame scheepvaart

Ook roept Van Dalen de Europese Commissie op na te gaan of er een heffing op bunkerbrandstof kan worden ingevoerd, afhankelijk van de kwaliteit en de milieuprestatie van de brandstof. Tenslotte wil Van Dalen dat wordt onderzocht of nieuwe, schone technieken vanuit de binnenvaart ook kunnen worden toegepast op zeeschepen. Van Dalen: ,,Niet alleen de zeevaart moet schoner worden, maar de hele Europese vervoerketen moet duurzamer worden. Ik ben daarom groot voorstander van onderzoek naar nieuwe technologische ontwikkeling en de mogelijke toepassing daarvan op alle transportterreinen."

Van Dalen is van mening dat alle reders gebruik zouden moeten maken van de bescherming die de ATALANTA-missie biedt. Het is wel van belang dat de internationale organisaties in de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië met elkaar blijven samenwerken en niet op eigen houtje gaan opereren. Van Dalen: ,,De Europese Commissie moet in nauw contact blijven staan met de Lidstaten van de Europese Unie en de Verenigde Naties om er voor te zorgen dat de piraterijbestrijding zo goed en effectief mogelijk plaats vindt."

EINDE PERSBERICHT