Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA pleit voor hervorming ondersteuningssysteem groene stroom (05/05/10)

Distributienetbeheerder Eandis kondigde recent aan dat de stroomfactuur 20% duurder zal worden door het succes van de zonnepanelen en bijgevolg van de groenestroomcertificaten. Dit succes is groter dan verwacht. Op zich een goede zaak, alleen dreigt Eandis de meerkost te verhalen op de consument. Om dit te voorkomen, wil de N-VA het systeem van de groenestroomcertificaten herbekijken. We moeten overwegen om over te stappen naar een gedifferentieerd systeem dat jaarlijks geëvalueerd kan worden, stelt Vlaams parlementslid Liesbeth Homans (N-VA), zodat de waarde van het certificaat nauwer aansluit bij de effectieve meerkost van het opwekken van groene stroom.

Eandis heeft berekend dat het succes van de zonnepanelen voor de periode 2009-2012 een extra uitgave van 300 miljoen euro betekent. Dat bedrag wil Eandis nu recupereren door de stroomfactuur 20% duurder te maken. Een schandelijke redenering volgens Homans. Waarom richt EANDIS zich niet tot haar aandeelhouders, met name tot Electrabel, om de meerkost te recupereren?, vraag Homans zich af. Electrabel rekent immers kunstmatig hoge productiekosten aan, terwijl ze de winst voor het openhouden van de kerncentrales laat afvloeien naar Frankrijk. Dat is pas de wereld op zn kop.

Vlaams minister van Energie, Freya Van den Bossche, stelde in een reactie dat zij het ondersteuningsmechanisme voor groenestroomprojecten van grote bedrijven zal herbekijken. Voor de N-VA staat het buiten kijf dat het systeem moet worden herbekeken, maar het zou fout zijn om nu een alleen een bepaalde groep te gaan viseren. Immers, het eerste doel blijft: de mensen aan te moedigen te investeren in hernieuwbare energie en rationeler met energie te laten omgaan. Wat we wel moeten doen, is overwegen om over te stappen naar een gedifferentieerd systeem, stelt Homans. Momenteel werkt Vlaanderen met een vast systeem: per 1000 kw/uur opgewekte groene stroom krijg je een certificaat en dit wordt voor een bepaalde periode gewaarborgd. In Wallonië en Brussel, daarentegen, wordt nu al gebruik gemaakt van een gedifferentieerd systeem dat bovendien maar garantie biedt voor een periode van 10 jaar. Hier kunnen we iets leren van onze zuiderburen, stelt Homans. We zouden moeten evolueren naar een systeem waarin de waarde van het certificaat nauwer aansluit bij de effectieve meerkost van het opwekken van groene stroom. Daarvoor moeten verschillende parameters in rekening worden genomen, zoals de soort technologie die gebruikt wordt, de grootte van de installatie, enz. Het systeem zou ook jaarlijks geëvalueerd moeten worden, zoals nu al gebeurd voor de ecologiepremies.

Om vat te krijgen op het totaalpakket is het ook essentieel dat we evolueren naar homogene bevoegheidspakketten. Omdat Vlaanderen vandaag bevoegd is voor de distributienetten en de federale overheid voor de tarieven heeft niemand immers een duidelijk zicht op de kostenstructuur. Wanneer de bevoegdheden integraal naar Vlaanderen gaan, kan de VREG zowel op inhoudelijk als op financieel vlak een degelijke evaluatie maken. Bovendien zou Vlaanderen in dit scenario Electrabel kunnen verplichten om zelf meer te investeren in groenstroomproductie in plaats van, zoals vandaag, haar quorum groene stroom veilig te stellen door het opkopen van certificaten.

Auteur:
Liesbeth Homans
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be