Nieuwe iPhone applicatie neemt gebruiker mee naar koloniaal verleden


UTRECHT, 20100430 -- In de Utrechtse wijk Lombok wordt op 5 mei 2010 op een geheel eigen wijze stilgestaan bij het bevrijdingsthema `Vrijheid Wereldwijd'. Een nieuwe iPhone applicatie neemt je mee op reis door de tijd naar het koloniale verleden van Nederland. De applicatie is een GPS-filmtour door de straten van Lombok, die je aan de hand van de straatnamen ervan bewust maakt dat ons koloniale verleden tot zelfs na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde. En wist je bijvoorbeeld dat Nederland met haar koloniën destijds de grootste moslimnatie ter wereld was?

De GPS-tour Lombok is te downloaden in de Apple App. Store, zoek op 'GPS' en 'Lombok' (www.iactivemovies.com/lombok). Wie de applicatie voor 7 mei downloadt betaalt 79 eurocent, daarna kost het 2,99 euro. Installeer de applicatie, start bij J.P. Coenstraat 69 en er speelt automatisch een filmpje op het moment dat je op de juiste locatie staat. Geen iPhone? Cultureel dagcafé Kopi Susu (www.kopisusu.nl) verhuurt handcomputers voor 5 euro. Zo kan iedereen de GPS-tour lopen.

Lombok heeft veel straatnamen die verwijzen naar het koloniale verleden. De GPS-tour laat de sporen van onze maatschappij zien: handel of religie vormen veelal de basis voor uitwisseling en wereldreizen. Migratie is van alle tijden en dat is ook nu in de straten van Lombok goed te zien. Het is een wijk met een veelzijdige en veelkleurige bevolking. Wie meer weet over de geschiedenis van migranten begrijpt beter hoe de samenleving werkt.
Documentairemaker Peter Dubois lanceert de iPhone applicatie op ludieke wijze op woensdag 5 mei van 12:00 tot 16:00 uur bij het cultureel dagcafé Kopi Susu. Onder de kreet `Wie denk je wel niet dat je bent' krijgt de bezoeker een sneak preview van een "echte" Kopi Susu (letterlijk: van gemengde afkomst).
Voor meer informatie over GPS-tour uitleen, tijden en reserveren: www.kopisusu.nl/gps.html

Living Doc.
Living Doc. is gespecialiseerd in GPS-verhalenroutes. Ultrakorte films spelen op de fysieke locatie van het verhaal zelf, op het scherm van je iPhone of een gehuurde handcomputer. Door middel van GPS locatiebeplaing en plattegrond worden de kijkers naar die locaties geleidt. De bedrijfsnaam - 'levende documentaire' - verwijst naar wat daaruit volgt: de verrijkingen van deze verhalen door toevoegingen van de gebruikers. Dat kan in Droombeek, de GPStour door de vuurwerkrampwijk Roombeek in Enschede. Sinds dat pilotproject uit 2007 ontwikkelde Peter het concept verder. In 2009 bouwde hij samen met Kosmopolis Utrecht de tour door Lombok i.s.m. het Moluks museum en stichting Papua cultureel erfgoed (PACE). Als onderdeel van Linken Leggen Lombok.
Vanaf 2006 ontwikkelde Peter in samenwerking met kartograaf Edward Mac Gillavry eerst de software voor een handcomputer die GPS, plattegrond en videoplayer combineert. Sinds april 2010 is in samenwerking met iActivemovies (www.iactivemovies.com) de iPhone applicatie toegevoegd. In juni 2010 verschijnt de Layar applicatie.





ingezonden persbericht