Molukse jongeren ketenen zich vast aan Indonesische Ambassade


DEN HAAG, 20100505 -- Molukse jongeren ketenen zich vandaag rond 10.30 uur vast met zogenaamde `lock-ons' aan de hekken van de Indonesische Ambassade aan de Tobias Asserlaan te Den Haag. Hiermee spelen ze in op het thema van `4 en 5 mei' en vragen om vrijlating van Molukse gewetensgevangenen in Indonesië die voor het uiten van hun mening opgepakt en mishandeld zijn. Het Molukse volk leeft anno 2010 nog steeds niet in vrijheid, maar in onderdrukking.

De actie
Door gebruik van de lock-ons duurt het lang voordat de politie de jongeren verwijderd heeft, daar het volgens procedures heel voorzichtig te werk moet gaan. De jongeren breken de actie niet af op verzoek en gaan door tot zij meegenomen worden naar het bureau. Er wordt gebruik gemaakt van stadionfakkels, spandoeken en een 11 meter lange Zuid Molukse vlag.
Andere Molukse jongeren gaan ter ondersteuning flyeren op de festivals in Zwolle, Groningen en Assen. Zij zetten mensen op de foto die de actie steunen. Deze foto's zijn te zien op www.twitter.com/photo4maluku

President Yudhoyono niet welkom.
Zolang Indonesië mensenrechten blijft schenden, zijn de Molukse mensenrechtenorganisaties PAK en FKMCPR van mening dat president Yudhoyono niet welkom moet zijn in Nederland om zaken te doen. Zijn komst wordt verwacht in oktober, maar Molukse jongeren verzetten zich hier tegen tot zijn komst wordt afgezegd.

Amnesty International
Op dit moment zitten er 71 Molukse gewetensgevangenen vast omdat ze gebruik hebben gemaakt van de vrijheid op mening en meningsuiting. Zij hebben voor vreedzame acties, zoals het hijsen van een Zuid Molukse vlag, buiten proportionele straffen gekregen tot wel 15 jaar. Door het hijsen van de vlag lieten de gewetensgevangenen zien dat zij liever in vrijheid leven, zonder en los van de Indonesische onderdrukking. En net als het `Nationaal Comité 4 en 5 mei' vinden de jongeren dat `vrijheid wereldwijd' overal moet gelden.
Bij hun arrestaties en in detentie zijn zij mishandeld en gemarteld. Dit is bevestigd in de rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch.

Tweede Kamer
Ook de Tweede Kamer vindt dat er mensenrechten worden geschonden. Zo zegt Harry van Bommel (SP): "De gevangenen moeten onmiddellijk vrij worden gelaten! Dit heb ik tijdens mijn werkbezoek in Indonesië kenbaar gemaakt aan de Indonesische regering. Maar ook aan de Nederlandse regering. Verder moeten gevangenen op Java onmiddellijk teruggeplaatst worden in Ambon, want zo ver van familie is een extra straf." De SP heeft zich altijd hard gemaakt voor de Molukse gewetensgevangenen. Ook het CDA, ChristenUnie en de PvdA vinden de situatie van de gevangenen en in de Molukken zorgelijk.