Ook bevrijdingsdag voor ratten


AMSTERDAM, 20100505 -- Op bevrijdingsdag zijn namens Comité Dierennoodhulp, Stichting De Faunabescherming, Stichting Rechten voor al wat Leeft en Werkgroep Park en Fauna voor de tweede keer rattengiflokdozen weggehaald van de Linnaeuskade in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer en teruggestuurd naar de rechtmatige eigenaar: de GGD. Ook is er opnieuw een brandbrief gestuurd naar de verantwoordelijke wethouder met het dringende verzoek deze gruwelijke opdracht in te trekken en alsnog het gesprek met hen aan te gaan. De dierenorganisaties zijn van mening dat, nota bene op de dag dat mensen de vrijheid vieren, het niet zo mag zijn dat onschuldige dieren slechts door vooroordelen nodeloos moeten creperen.

Daarbij komt dat deze gruwelijke methode (de dieren verbloeden langzaam inwendig wat zorgt voor een pijnlijke dood) ook nog eens niet effectief is. Het gif zal alleen maar nog meer dieren aantrekken en naast het vele dierenleed voor een extra belasting voor het milieu zorgen, waardoor deze methode een verspilling is van gemeenschapsgeld. Daarnaast kunnen spelende kinderen, honden en katten het slachtoffer worden van het gif in de lokdozen; de verpakking van het gif ziet er namelijk uit als een gezellig roomroze ijsbekertje. Vorig jaar moesten de dierenorganisaties al constateren dat er in de openbare ruimte opengebroken lokdozen lagen waardoor het gif voor iedereen toegankelijk was.

Eerder haalden op 22 juni 2009 enkele actievoerders van de dierenorganisaties in het bijzijn van de pers de rattengiflokdozen weg en brachten deze terug naar de GGD. Op de volgende link is dit te zien: www.at5.nl/tv/at5-nieuws/aflevering/3474
De dierenorganisaties zijn verontwaardigd omdat het stadsdeel ondanks hun eerdere verzoek nooit het gesprek met hen heeft willen aangaan. Ook is zij teleurgesteld in de GGD die hen in gesprekken heeft laten weten om ook voor ratten een diervriendelijke omslag te willen maken. Het neerzetten van lokdozen waardoor ratten langzaam verbloeden, getuigt niet van een diervriendelijke omslag, maar alleen van commercieel gewin over de ruggen van dieren heen. Het is de GGD al jaren bekend dat onderzoeken hebben uitgewezen dat het wegvangen en doden van dieren niets helpt omdat binnen korte tijd de vrij gekomen plaatsen weer worden ingenomen door nieuwe soortgenoten.

Dieren horen in de stad, ook ratten. Al eeuwenlang houden ratten zich op langs waterkanten. Het is onaanvaardbaar dat deze dieren bestreden worden enkel vanwege vooroordelen en angst. Er zijn ook mensen die bang zijn voor katten, honden en vogels. Die worden ook niet om deze redenen allemaal gedood. Verstandiger, dier- en milieuvriendelijker zou het zijn wanneer de GGD en het stadsdeel aan de mensen de juiste voorlichting gaan geven over de dieren die in de stad thuishoren, zodat vooroordelen en angst weggenomen kunnen worden. Volgens de dierenorganisaties is er bovendien nu helemaal geen sprake van een `plaag' op de Linnaeuskade. Indien er plaatselijk wel sprake zou zijn van echte onacceptabele overlast van dieren, dan behoort dit op een diervriendelijke wijze te worden opgelost, en beslist niet door vergiftigen, vangen en doden.

Comité Dierennoodhulp, Werkgroep Park en Fauna, Stichting De Faunabescherming en Stichting Rechten voor al wat leeft





ingezonden persbericht