Vlaamse Overheid

E314 Lummen-Leuven: de laatste fase van de vernieuwing

Vlaamse overheid

vrijdag 30 april 2010

De vernieuwing van de E314 gaat op woensdag 5 mei de laatste fase in. Het verkeer dat nu in de rijrichting van Leuven op de pechstrook rijdt, zal vanaf dan de snelle rijstrook in de rijrichting van Brussel kunnen gebruiken. Voor het overige blijft de werfindeling dezelfde: de linkerrijstrook in de rijrichting van Leuven bevindt zich aan de andere kant van de middenberm en het verkeer in de richting van Lummen rijdt op de pechstrook en de trage rijstrook. Tussen 5 mei en 11 mei vernieuwt de aannemer ook het wegdek van enkele op- en afritten: die worden dan tijdelijk afgesloten. De werkzaamheden op de E314 zullen in hun geheel beëindigd zijn op 17 mei, als de weersomstandigheden het toelaten.

Op- en afritten afgesloten
De volgende op- en afritten zullen afgesloten worden in de rijrichting van Brussel:
o oprit Bekkevoort: woensdag 5 en donderdag 6 mei o op- en afrit Tielt-Winge: vrijdag 7 en zaterdag 8 mei o oprit Aarschot: vrijdag 7 tot dinsdagochtend 11 mei voor de ochtendspits
o afrit Aarschot: maandag 10 mei

Voor de afritten die afgesloten worden, worden omleidingen ingesteld via de complexen die erop volgen: het verkeer dat normaal gezien in Tielt-Winge de autosnelweg verlaat, bijvoorbeeld, zal dan aan het volgende op- en afrittencomplex via de af- en oprit van Aarschot rechtsomkeert maken om in Tielt-Winge de afrit voor het verkeer in de richting van Lummen te nemen.

Ook voor de opritten worden omleidingen ingesteld, behalve voor die van Aarschot - daar blijft een van de twee opritten in de rijrichting van Leuven steeds open.

Minder geluidshinder en nieuwe veiligheidsinrichtingen Bovenop het betonnen wegdek van de E314 wordt een laag asfalt aangelegd. Dat zal de geluidshinder voor omwonenden aanzienlijk verminderen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om vluchthavens aan te leggen op de zijberm ter hoogte van de praatpalen. Er zijn ook nieuwe betonnen veiligheidsstootbanden geplaatst in de middenberm.

De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Aswebo nv. De kostprijs van de werkzaamheden bedraagt 4.100.000 euro (incl. btw).