Ingezonden persbericht

Amsterdam, 5 mei 2010

5 mei in teken van Vrijheid wereldwijd

De Dag van de Vrijheid, die in het teken stond van het thema 'Vrijheid wereldwijd; wat is daarvoor nodig?', eindigde met grote saamhorigheid tijdens het 5 mei-concert. De start van de Nationale Viering van de Bevrijding begon dit jaar in Limburg. Wim Kok sprak in Roermond tijdens zijn 5 mei-lezing de vurige wens uit dat wij aan het bestrijden van de onvrijheid wereldwijd tenminste evenveel waarde gaan hechten als aan de persoonlijke vrijheid. De Bevrijdingsfestivals beleefden klokslag 5 voor 5 een hoogtepunt door onder aanvoering van Guus Meeuwis, dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid, massaal in beweging te komen voor vrijheid wereldwijd.

Tijdens de ochtendbijeenkomst in Roermond gaf de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei mevrouw Leemhuis-Stout in haar toespraak aan dat de feestelijke 5de mei traditiegetrouw vooraf gaat door de Nationale Dodenherdenking op de Dam op 4 mei. Ze stond hierin stil bij het incident tijdens de Nationale Herdenking. "Het is fijn dat we ondanks het incident op de Dam de draad weer op konden pakken en nog wel met het inzetten van het Wilhelmus. Heel symbolisch. Mede daardoor kon de herdenking waardig worden voortgezet en afgerond. Dat past als eerbetoon voor diegenen voor wie we er waren. Zij kwamen op voor vrijheid, dé vrijheid." Ook sprak zij medeleven uit met de mensen die door het incident geraakt zijn en gaf zij aan dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei hen een spoedig herstel toewenst.

In Roermond ging bevrijdingsdag spectaculair van start, met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur dat van de in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigde kerktoren op de markt naar beneden werd gebracht. Minister-president Balkende riep iedereen op om zich blijvend in te zetten voor de vrijheid hier en elders in de wereld. Traditiegetrouw vlogen de helikopters van Defensie langs de dertien Bevrijdingsfestivals waar de drie Ambassadeurs van de Vrijheid, Guus Meeuwis, Junkie XL en The Boris & Wicked Jazz Experience, optraden voor honderdduizenden festivalbezoekers.

De dag werd op de Amstel feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert door het Limburgs symfonie Orkest met toepasselijke stukken als 'Perfect day' van Lou Reed en 'Dit is een plek om lief te hebben' van Toon Hermans. Het Limburgs Symfonie Orkest stond onder leiding van Ed Spanjaard en de solisten waren de wereldberoemde sopraan Eva-Maria Westbroek, de opera- en operettezangers Marjon Lambriks, zangeres Edsilia Rombley en musicalster Freek Bartels. Onder de klanken van 'We'll meet again' voer H.M. de Koningin onder grote publieke belangstelling weg onder de Magere Brug.

'Vrijheid wereldwijd, wat is daarvoor nodig?' was de vraag die in dit lustrumjaar 65 jaar viering van de bevrijding centraal stond. Vijf weken geleden begon de zoektocht naar de voorwaarden voor vrijheid met de Vrijheidstrein. Op 5 mei reed de trein zijn laatste rit die begon in de startprovincie Limburg, waar de trein van Maastricht naar Roermond reed. De trein reed via diverse Bevrijdingsfestivals om te eindigen in Amsterdam. Wegens enorm succes is de Vrijheidstrein langer te bezichtigen. Van 6 ­ 14 mei staat de trein in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zal ook na het lustrumjaar de vraag wat er nodig is voor vrijheid wereldwijd blijven stellen. Iedereen wordt opgeroepen zijn voorwaarde toe te voegen aan de digitale fakkel op www.4en5mei.nl/voorvrijheid.

---

Debby Grooteman
Communicatieadviseur & woordvoering

Vrijheid wereldwijd; wat is daarvoor nodig? In 2010 staat dit thema centraal, met de vrijheidstrein die vijf weken door het land rijdt als blikvanger. Ook u hebt vast een idee over vrijheid en wat ervoor nodig is. Geef uw antwoord op http://www.4en5mei.nl

Nationaal Comité 4 en 5 mei
Nieuwe Prinsengracht 89
1018 VR Amsterdam

t. (020) 71 83 500, doorkies 511
mobiel 06 463 869 42
f. (020) 71 83 501

www.4en5mei.nl