Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Drs. M. Hensmans

Titel proefschrift
A Republican Settlement Theory of the Firm

---

Promotors:
Prof.dr. A. Jolink
Prof.dr. S.J. Magala

---

Datum
06 mei 2010 13:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
RSM Erasmus University

Succesvolle banken dragen bij aan democratie

Banken die bijdragen aan democratie zijn beduidend succesvoller dan banken die dit niet doen. Dit concludeert Manuel Hensmans in zijn proefschrift A Republican Settlement Theory of the Firm. Applied to Retail Banks in England and the Netherlands (1830-2007). Hensmans promoveert op vrijdag 6 mei 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het succes van banken in Nederland en Engeland hangt af van dezelfde zes lange termijn strategieën. De zes strategieën die Hensmans vond bij de retailbanken in Engeland en Nederland gaan over het vervullen van de sociale mobiliteitsaspiraties van kern klanten en het bedienen klanten van verschillende sociale klassen. Staatsbeleid aangaande economisch burgerschap werd door de banken tot "voldongen feit" gemaakt en vertaald in diensten en producten. De banken maakten zichzelf tevens tot kampioen van een herboren nationaal karakter en van het economische landsbelang.

Tot de jaren '30 waren Engelse commerciële banken erg succesvolle pioniers van de zes bovengaande strategieën. Engelse hypotheekbanken (building societies) en Nederlandse commerciële banken namen de fakkel over vanaf WOII tot de jaren 1970. Daarna volgde een periode van nivellering waarin vooral Engelse hypotheekbanken ten onder gingen. Maar de enige bank die de zes strategieën consistent succesvol uitvoerde in de periode 1900 tot 2007 was het retail bedrijf van Rabobank Nederland.

Voor de financiële crisis werden banken door velen geprezen als voortrekkers van democratisch kapitalisme. Immers, gaven banken ons allen niet de mogelijkheid welvarende, goede burgers te worden met hun laagdrempelig aanbod van hypotheken, consumentenkrediet, beleggingen etc. De wind keerde de afgelopen twee jaar volledig. Beschuldigingen van hebzucht en corrupte financiële elites voeren nu de toon.

Niettemin leert deze studie dat er een duidelijk positieve relatie bestaat tussen het succes van banken en hun bijdrage tot onze democratie, een relatie die cyclisch heroplevend en neergaand (1870-1930, 1930-1970, 1970-2007).

Binnen een internationaal perspectief wordt de capaciteit van bedrijven om een leidende democratische rol te spelen beperkt door de steun van de natiestaten waarin zij hun hoofdzetel(s) hebben; in het bijzonder de internationale capaciteit van deze natiesta(a)t(en) om uiting te geven aan het ideaal van volkssovereiniteit en het recht op zelfbeschikking. Hensmans baseert zich op een historische analyse van de strategieën gevolgd door Nederland en Engeland sinds vroeg republikeinse tijden, en de Verenigde Staten en de Europese Unie sinds WWII. De promovendus licht toe hoe de leiders van natiestaten en bedrijven best te werk gaan om een voordelige internationale ranking te verkrijgen; en de mogelijkheden to zelf-beschikking en succes te maximaliseren voor geaffilieerde bedrijven.

Essentieel hierbij zijn drie principes, die terug te brengen zijn tot vroegrepublikeinse tijden: de mogelijkheid tot rivaliteit en verschil van mening, de onmogelijkheid dat éen rivaliserende groep de andere kan domineren, en tijdig ingrijpen tegen corruptie van deze principes. Concreet vertaalt zich dit in de volgende strategieën: de tijdige vernieuwing van democratiseringstradities en pacten, alsmede de historische relatie tussen staat en natie; het zich doen gelden via supra-nationale pacten en instituties; het incalculeren van hoe "happy accidents" imperfecte pacten zullen opwaarderen; en het tegen de stroom in roeien in tijden van hoge moderniteitsmythen.

Het onderzoek van Manuel Hensmans is verricht in het Erasmus Research Institute of Management (ERIM), de gezamenlijke door de KNAW erkende onderzoeksschool van Rotterdam School of Management/ Erasmus University en de Erasmus School of Economics. Aan ERIM zijn ruim 300 onderzoekers verbonden. ERIM organiseert tevens het Erasmus Doctoral Programme in Business and Management voor de opleiding van jonge, veelbelovende wetenschappers. www.erim.eur.nl