Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Provincie Limburg geeft officiële start aan Europees netwerk over Krimp Onder de naam DART hebben 14 Europese regio's een netwerk opgericht om van 2010 tot en met 2012 samen aan de slag te gaan met demografische vraagstukken. De Provincie Limburg is één van de partners in het netwerk en verzorgt de officiële start op 6 en 7 mei in Maastricht. DART staat voor Declining, Ageing and Regional Transformation en wordt financieel gesteund met een Europese Interreg subsidie.

Op 6 mei 2010 vindt de startbijeenkomst van het Europees netwerk plaats in de Provincie Limburg te Maastricht. De 14 Europese regio's zullen de demografische problemen die zij ondervinden aan elkaar presenteren. Bij deze kennisuitwisseling focust het netwerk op drie vragen:
* Hoe worden banen in de regio gecreëerd en behouden?
* Hoe realiseer je goede scholing voor jonge mensen en zorg je dat werknemers hun leven lang bij- of omgeschoold kunnen worden?
* Hoe zorg je voor een goed gezondheidssysteem voor oudere mensen zodat mensen zo lang mogelijk gezond blijven en thuis kunnen blijven wonen als ze dat willen? Daarbij is ook de vraag belangrijk hoe je in een regio zorgt voor sociale voorzieningen en zo oudere mensen betrekt bij de maatschappij.

Op 7 mei organiseert de Provincie Limburg een bustour door Parkstad waarbij zij de partners wil laten zien met welke demografische uitdagingen deze regio te maken heeft. Hierbij zal ook gediscussieerd worden over hoe verschillende generaties samen op een prettige manier kunnen samenleven in een lifecycle-proof-neighbourhood. Met andere woorden, hoe creëer je een wijk waarin allerlei generaties prettig kunnen samenleven.

Het inwoneraantal van de Provincie Limburg daalt structureel vanaf 2002. Daarbij is er sprake van een drastische verandering van de bevolkingssamenstelling. In 2040 is het aantal jongeren ten opzichte van 1970 gehalveerd en het aantal ouderen bijna verviervoudigd. De potentiële beroepsbevolking (mensen tussen de 15-64 jaar) daalt al vanaf 1995 en is in 2040 ruim één derde kleiner dan in 1970. Volgens de prognoses hebben alle gemeenten in Limburg binnen enkele jaren te maken met bevolkingsdaling. Bijzonder voor Limburg is dat krimp zowel op het platteland als in het stedelijk gebied speelt. Nationale krimpvoorlopers zijn Parkstad, Oost Groningen en Zeeuws Vlaanderen. De trend is dat in 2025 al de helft van de Nederlandse gemeenten krimpt. Structurele bevolkingsdaling is dus een onvermijdelijk onderwerp voor gemeenten, provincies en Rijk.

3-5-2010 11:06